Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 27 września 2015

Kluski wołyńskie

Przepis na te kluski znalazłam w jakiejś starej gazecie.
Myślę że spokojnie mogą być jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięs.
Mąka gryczana z dodatkiem białego sera to zgrany duet. 
Polecam serdecznie.
Kluski wołyńskie.

  
               Składniki:
  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 300 g białego sera
  • 3 jaja
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
Mąkę przesiałam a mleko zagotowałam.
Do wrzącego mleka wsypywałam ciągle mieszając mąkę tak aby nie powstały grudki.
Jak masa zaczęła odchodzić od ścianek garnka, zdjęłam z ognia i przestudziłam.
Do przestudzonej masy dodałam żółtka i przepuszczony przez maszynkę ser.
Dokładnie wyrobiłam ciasto a na koniec dodałam pianę z białek i jeszcze raz wyrobiłam bardzo delikatnie wrabiając pianę w ciasto.
W garnku zagotowałam wodą z solą i masłem.
Łyżką formowałam małe kluski i wkładałam je na wrzącą wodę.
Jak wypłynęły wyjęłam je łyżką cedzakową.
Podałam kluski z kalafiorem romanesco i bułką tartą zasmażaną na maśle.
Smacznego.
Przepis kuchni ukraińskiej - wołyńskiej
"Podróże małe i duże"
Morskie bałwany

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks