Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 17 września 2015

Lulas recheadas czyli faszerowane kalmary po portugalsku

Przepis kuchni portugalskiej zaczerpnięty z ulotki Biedronki.
Danie przepyszne o ile oczywiście lubicie owoce morza i kalmary.
Delikatnie nadziane tuby kalmarów idealnie komponują się z kiełbasą Porco Preto Painha która to dojrzewa powoli w specjalnych piwnicach w Alentejo.
Kiełbasa wytwarzana jest z mięsa czarnych prosiąt.
Zapraszam na danie godne mistrzów.
Lulas recheadas czyli faszerowane kalmary po portugalsku.


                 Składniki:
  • 1 kg mrożonych kalmarów
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 kiełbasy Porco Preto Painha obranej ze skóry i zmielonej w maszynce
  • oliwa z oliwek
  • posiekana natka pietruszki
  • 100 g rozdrobnionego miąższu czerstwego chleba
  • 200 g sosu pomidorowego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól morska
  • pieprz

Najpierw rozmroziłam kalmary, umyłam je, osuszyłam i usunęłam macki.

Macki pokroiłam w małe kawałeczki a każdego kalmara wywinęłam na lewą stronę. 
Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy, włożyłam połowę cebuli i czosnku i zeszkliłam je.
Teraz dodałam zmieloną kiełbasę oraz posiekane macki kalmarów i smażyłam 3 - 4 minuty często mieszając.
Dodałam około 2 łyżek soku pomidorowego, rozdrobniony miąższ chleba i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Wymieszałam, posoliłam i odstawiłam do przestygnięcia.
Przygotowanym farszem napełniłam tuby kalmarów.

Do garnka wlałam oliwę i zeszkliłam na niej resztę cebuli i czosnku.
Włożyłam teraz nadziane kalmary i smażyłam je do momentu aż stały się nieprzeźroczyste.

Teraz wlałam resztę soku pomidorowego, wino, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przykryłam garnek i dusiłam 10 minut aż kalmary zmiękły.
Już na półmisku posypałam posiekaną natką pietruszki.
Podałam z pieczywem.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
O zachodzie słońca - Bałtyk

2 komentarze:

  1. zapowiada się interesująco ale u mnie takie smaki nie przejdą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, przykro ale zrób dla siebie. Jak ja się cieszę że moi domownicy spróbują wszystkiego.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks