niedziela, 27 września 2015

Pasta z grochu -grecka fava

Znalazłam ją na blogu u Olgi [ klik ] i postanowiłam ją zrobić.
Niejeden przepis z bloga Olgi mi podpasował i ta pasta również należy do bardzo udanych.
Nigdy bym nie pomyślała że z grochu coś tak pysznego wyjdzie, nie mogłam się oprzeć aby nie podjadać.
Niebezpieczna pasta hi hi, zachęcam do zrobienia.
Pasta fava to pasta kuchni greckiej. 
Pasta z grochu - grecka fava.


                Składniki:
  • 250 g grochu żółtego, połówki
  • 5 dużych białych cebul
  • 1 cytryna
  • 5 listków laurowych
  • 200 ml oliwy
  • sól morska

Groch namoczyłam na noc, rano odcedziłam, zalałam nową porcją zimnej wody i gotowałam bez soli tylko z listkami laurowymi do miękkości.
Cebulę drobno pokroiłam, zasypałam solą, kilka szczypt, zalałam kilkoma łyżkami oliwy, wymieszałam i smażyłam na patelni około 30 minut czyli  do momentu aż cebula zaczęła się karmelizować.
Gdy groch przestygł, odcedziłam, wyjęłam liście, przełożyłam do kielicha blendera, dodałam cebulkę.
Miksowałam zawartość aż powstałam papka, posoliłam ją jeśli trzeba, dodałam sok z cytryny oraz oliwę i miksowałam kilka minut aż stała się błyszcząca i gładka.
Zajadać z chlebem, z warzywami lub samą.
Smacznego.
Przepis Olga Smile
"Podróże małe i duże"
Szum fal

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger