Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 23 września 2015

Piankowa chmurka

Do zrobienia tego deseru użyłam mleka zagęszczonego a nie skondensowanego.
Zagęszczone to takie jak w tubach.
Ze skondensowanego też wyjdzie oczywiście ale będzie miało trochę inny smak.
Zachęcam do zrobienia tego prostego deseru.
Piankowa chmurka. 


              Składniki:
  • 500 ml dobrze schłodzonego mleka zagęszczonego
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 szklanka wrzątku 
  • pestki z 1 granatu

Mleko bardzo dobrze schłodzone wlałam do miski robota i ubijałam 20 minut nawet do 30 minut.
Każdą z galaretek rozpuściłam w szklance wrzątku i pozostawiłam do wystudzenia.
Jak mleko miało już konsystencję pianki rozdzieliłam je na 2 miski, w pierwszej 3/4 masy a w drugiej 1/3 masy.
Do miski z 3/4 masy dodałam galaretkę agrestową i ubijałam kolejne 15 minut.
Salaterkę wyłożyłam folią spożywczą i wylałam do niej masę agrestową.
Wstawiłam do lodówki do stężenia.
Galaretkę wiśniową wlałam do drugiej miski z ubitym mlekiem i tak jak w przypadku agrestowej ubijałam jeszcze 15 minut.
Wylałam na masę agrestową i ponownie wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny.
Podałam deser grubo posypany pestkami granatu.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże" 
Przefiltrowany Bałtyk

4 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks