środa, 30 września 2015

Romanesco z razowymi świderkami

Szybko, sprawnie i do gara czyli zielony kalafior, razowe świderki, trochę sosu i obiad na stole.
Romanesco to zielony ozdobny kalafior.
Polecam gorąco bo warto taki obiad sobie sprawić.
Romanesco z razowymi świderkami.

   
                Składniki:
  • 250 g makaronu razowego świderki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka cayenne
  • 10 cm białej części pora
  • 1/2 kalafiora romanesco
  • 2 białe papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1/2 szklanki z gotowania makaronu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z 2 czerwonych pomarańczy z miąższem
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • sól morska
  • masło klarowane do smażenia 
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente. 
Odcedziłam go pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania.
Papryczkę posiekałam, papryki pokroiłam w paseczki, pora w pół plasterki, selera naciowego w paski, dymkę ze szczypiorem w plasterki, czosnek drobno posiekałam a kalafiora podzieliłam na różyczki.
Na maśle klarowanym podsmażałam po kolei pora, selera, czosnek, papryki, kalafiora.

Potem zalałam wszystko sokiem z pomarańczy, wodą z gotowania makaronu oraz dodałam sos sojowy, ostrygowy i gotowałam do miękkości warzyw jakieś 10 minut.
Mój sos był jeszcze rzadki i dlatego rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną w wodzie i wlałam do sosu, zagotowałam.
Podałam makaron z sosem i warzywami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Latarnia morska w Rozewiu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger