Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 13 września 2015

Sernik z jeżynami

Zapraszam na kolejny wypiek z jeżynami. Sernik to moje ulubione ciasto i eksperymentuje z różnymi dodatkami, różnymi owocami.
Dzisiejszy wypiek z jeżynami jest wilgotny, kwaskowy od jeżyn i bardzo delikatny.
Popróbujcie koniecznie bo warto sobie taki upiec.
Sernik z jeżynami.


                  Składniki: ( tortownica 18 cm )
              Spód:
  • wafle andruty
             Masa serowa:
  • 500 g twarogu białego dwukrotnie mielonego
  • 2 łyżki kisielu cytrynowego
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 - 3 łyżki ksylitolu
  • 4 jaja
  • 60 g masła rozpuszczonego
  • 3/4 szklanki jeżyn
2 jaja i 2 żółtka ubiłam z ksylitolem na puszystą masę.
Z 2 białek ubiłam sztywną pianę.
Do masy jajecznej dodałam kisiel w proszku oraz twaróg, wymieszałam.
Teraz do masy serowej dodałam rozpuszczone i chłodne masło i ponownie wymieszałam.
Na koniec do masy serowej dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam.
Na dno tortownicy wyłożyłam papier do pieczenia a potem pokruszone wafle andruty tyle aby dno było zakryte.
Na wafle wylałam masę serową a na wierzch ułożyłam jeżyny, niektóre lekko wciskając w masę.
Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
Po upieczeniu pozostawiłam sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 30 minut.
Smacznego. 
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Nadmorski obraz

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks