sobota, 19 września 2015

Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cabero de lomo ibérico

Czas na dynię, czas na pyszne jedzenie, dla mnie to równoznaczne.
Dziś zupa krem z dyni inna niż dotychczas gotowałam bo z fasolką szparagową która pasuje tutaj idealnie oraz z szynką długodojrzewającą hiszpańską Cabero de lomo ibérico.
Szynka wyprodukowana jest ze szlachetnych ras świń hiszpańskich a dokładniej z podudzi samic.
Jest cudownie poprzerastana tłuszczykiem który po wysmażeniu tworzy witrażyki.
Polecam ewentualnie szynkę hiszpańską jamon serrano.
Zapraszam na pyszną zupę.
Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cebero de lomo ibérico.

Składniki:  4 porcje 
  • 200 g szynki Cabero de lomo ibérico
  • 200 g fasolki szparagowej zielonej
  • 500 - 600 g miąższu z dyni
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry
  • 1 łyżeczka ziela kocanki włoskiej
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • sól morska
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30 %
Przygotowanie zupy:
  • Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka.
  • Do garnka z dynią wlałam bulion i dodałam ziele kocanki,
  • kozieradkę oraz mieszankę curry a także ziarenka pieprzu syczuańskiego.
  • Gotowałam wszystko aż dynia zmiękła.
  • Fasolkę szparagową ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam.
  • Szynkę pokroiłam na plasterki i wysmażyłam na suchej patelni.
  • Jak dynia się ugotowała zmiksowałam ją na gładki krem i doprawiłam ewentualnie solą do smaku, zdjęłam z ognia, zaprawiłam śmietaną i ponownie zagotowałam.
  • Podałam zupę z fasolką szparagową i czipsami z szynki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Plaża na  Rozewiu

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger