Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 3 października 2015

Chleb maślany

Chleb maślany, puszysty, delikatny i bardzo prosty w wykonaniu.
Dodatek maślanki sprawia że jest on wilgotny i bardzo pyszny.
Chleb wyrabiałam w automacie a potem piekłam na blaszce.
Upieczecie chlebek ze mną?
Chleb maślany.

 
                   Składniki:
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 250 g mąki pszennej graham T 1850
  • 350 ml maślanki w temperaturze pokojowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Drożdże wkruszyłam do maślanki i dobrze wymieszałam.
Dodałam do maślanki cukier i wymieszałam.
Do misy automatu wsypałam mąkę, sól i maślankę a także masło.
Ustawiłam na wypiekaczu program na chleb podstawowy gdzie wyrabianie i podgrzewanie trwa około 60 minut a potem wyrastanie 45 minut.
Po tym czasie wyjęłam ciasto na posypany mąką blat i uformowałam podłużny bochenek który pozostawiłam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik wraz z blachą nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
Po wyrośnięciu nacięłam chleb,  przełożyłam bochen na nagrzaną blachę i spryskałam wodą.
Piekłam chleb 40 minut.
Upieczony chleb po postukaniu w spód wydaje głuchy dźwięk.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z książki Kuchnia Polska - Domowe wypieki
"Podróże małe i duże"
Jedziemy na ryby

1 komentarz:

  1. Muszę spróbować upiec chleb maślany.
    Serdecznie pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks