Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 18 października 2015

Chleb pszenno - jaglany na zakwasie pszennym

Dziś do wypieku chleba użyłam mąki jaglanej, bardzo zdrowej i bardzo smacznej w wypiekach.
W rezultacie wyszedł pyszny chleb a zakwas sprawił że jest on wilgotny i długo utrzymuje świeżość.
Polecam serdecznie.
Chleb pszenno - jaglany na zakwasie pszennym.


                    Składniki: ( forma 31 x 14 )
  • 300 g mąki jaglanej
  • 300 g mąki pszennej graham T 1850
  • 2 łyżki błonnika witalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki czynnego zakwasu pszennego
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki miękkiego masła

Do miski wsypałam obie mąki, dodałam sól i błonnik i wymieszałam.
Teraz dodałam letnią wodę i miękkie masło i dokładnie wymieszałam.
Ciasto jest dość luźne. 
Blaszkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
Formę włożyłam do torby foliowej, zawiązałam i pozostawiłam do wyrośnięcia na 12 - 14 godzin - noc.
Rano piekarnik nagrzałam do temperatury 200 C z opcją grzania góra/dół, spryskałam chleb wodą i piekłam go przez 35 - 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jaśminowiec

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks