Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 15 października 2015

Chleb pszenno - lniany z cafe de paris

Pomyślicie co ona znowu wymyśliła, co to za chleb?
Już spieszę z odpowiedzią.
Zakupiłam przyprawę o dźwięcznej nazwie cafe de paris i nie jest to przyprawa do kawy tylko w jej skład wchodzą: skórka cytrynowa, nać pietruszki, koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka, pieprz, czosnek granulowany.
Jest to przyprawa według szwajcarskiej receptury.
Chleby wypiekałam na kamieniu do pizzy.
Pomyślałam że fajnie sprawdzi się w chlebie i miałam rację, zapraszam do wypróbowania.
Chleb pszenno - lniany z cafe de paris.


                  Składniki: ( 2 bochenki po 700 g )
  • 540 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • 28 g masła
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 360 g mąki pszennej T 650
  • 140 g mąki lnianej
  • 400 g mąki pszennej razowej T 2000
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki przyprawy cafe de paris
Do misy robota wsypałam mąki, sól, cukier, dodałam olej i miękkie masło, wkruszyłam świeże drożdże i wymieszałam.
Teraz dodałam wodę i wyrobiłam ciasto. 
Wyrabiałam przy pomocy robota 15 minut.
Potem wyjęłam ciasto na blat, podzieliłam na 2 części i z każdej uformowałam podłużny bochenek.
Bochenki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacięłam je nożem i odstawiłam pod przykryciem na godzinę do wyrastania.
Piekarnik wraz z kamieniem nagrzałam do temperatury 250 C i jak bochenki urosły, spryskałam je olejem, zsunęłam na nagrzany kamień, zmniejszyłam temperaturę do 220 C i piekłam chleb przez 30 - 35 minut.
Smacznego. 
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kormorany

4 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks