poniedziałek, 19 października 2015

Czekoladowe pappardelle z pomarańczą i ricottą

Znalazłam to danie u Renaty i zakochałam się a najważniejsze że poczułam ten smak i zapach i zapragnęłam zaraz zrobić.
Zrobiłam, zajadałam ze smakiem i polecam bardzo gorąco.
Smak czekolady z pomarańczą i kremową ricottą to jest najlepszy pomysł na świecie.
Spróbujcie koniecznie.
Czekoladowy makaron z nutą pomarańczy.





Składniki:
Makaron czekoladowy:
  • 360 g mąki tortowej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 4 jaja
  • 3 g soli
  • opcjonalnie 10 ml wody
  • mąka do podsypywania
Sos pomarańczowy z ricottą:
  • 10 g masła
  • 100 ml śmietanki
  • 100 g sera ricotta
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:
  • Do misy robota wsypałam mąkę, kakao, rozbite jaja oraz sól i zaczęłam wyrabiać.
  • Dodałam odrobinę wody tak aby ciasto było gładkie i elastyczne.
  • Oczywiście ciasto można wyrabiać ręcznie ale ja korzystam z dobroci mojego robota.
  • Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
  • Po upływie godziny ciasto wyjęłam na blat i rozwałkowałam na cienki placek ok. 1 mm grubości po czym pokroiłam go na kluski szerokości od 1,5 cm - 3,0 cm.

  • Pocięty makaron posypałam mąką i rozwiesiłam na drążku na 60 minut. 
  • Po tym czasie gotowałam makaron w osolonej wodzie al'dente.
  • Teraz sos.
  • Masło rozpuściłam na patelni, dodałam śmietanę i dobrze wymieszałam.
  • Teraz dodałam skórkę z pomarańczy i ser ricotta a także świeżo zmielony czarny pieprz, dokładnie wymieszałam i dodałam ugotowany makaron.
  • Wymieszałam wszystko tak aby sos pokrył makaron i natychmiast podałam.


Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Mewy

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger