Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 14 października 2015

Domowe bułeczki ze słonecznikiem

Szybko się robi te bułeczki i szybko znikają.
My lubimy takie świeże na śniadanie i do pracy, są najlepsze z masłem.
Zachęcam do pieczenia.
Domowe bułeczki ze słonecznikiem.


             Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej T 2000 
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Do miski wsypałam mąki, drożdże - jak macie świeże wystarczy je wkruszyć.
Dodałam także siemię, pestki słonecznika i wymieszałam, dodałam miękkie masło, olej oraz wodę i wyrabiałam przy użyciu robota przez 5 minut.
Ręcznie wyrabiajcie jakieś 10 minut.
Ciasto przełożyłam do miski wysmarowanej olejem i przykryłam ściereczką.
Odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, podzieliłam na 12 bułek i każdą uformowałam w podłużną bułkę.

Bułki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia
 na 30 minut.

Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcją grzania góra/dół przez 12 - 15 minut.
Gotowe bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wrażenia ekstremalne

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks