Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 9 października 2015

Jabłecznik z kruszonką

"Ciasto na niedzielę" - tym razem Patrykowi zamarzyła się szarlotka albo jabłecznik i dzięki temu powstał ten pyszny jabłecznik.
Bożena utworzyła wydarzenie [ klik ] i upiekliśmy.
Ciasta są przecudne i przepyszne bo jakże by inaczej, jesienią jemy dużo jabłkowych deserów bo wtedy jabłka są najpyszniejsze.
Zachęcam do zaglądania na blogi moich kolegów i koleżanek którzy piekli razem ze mną.
Lista na dole strony.
Jabłecznik z kruszonką.


                          Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1,5 kg jabłek - miałam rubinole i kosztele
  • 2 laski cynamonu
  • sok z cytryny do jabłek
  • 100 g cukru trzcinowego do jabłek
  • cukier puder do posypania
                  Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej

Masło przełożyłam do misy robota, dodałam cukier i żółtka i wymieszałam.
Teraz dodałam kardamon, ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszałam.
Teraz dodałam mąki i wymieszałam, ciasto jest sypkie ale daje się ugniatać w kulę.
Wyłożyłam dno formy 33 x 23 papierem do pieczenia i wyłożyłam ciasto, lekko je dociskając.
Wstawiłam foremkę do lodówki na 30 minut. 
Ze składników na kruszonkę wyrobiłam palcami kruszonkę i wstawiłam również do lodówki.
Jabłka obrałam, pokroiłam na cząstki, przełożyłam do garnka, wsypałam cukier i włożyłam laski cynamonu. 
Gotowałam pod przykryciem aż jabłka całkiem się rozpadły.
Wyjęłam z garnka cynamon a do jabłek wcisnęłam sok z jednej cytryny.
Po 30 minutach wstawiłam ciasto z lodówki do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekłam 10 minut z opcją grzania góra/dół.
Potem wyjęłam ciasto, wyłożyłam na nie jabłka, wyrównałam i posypałam kruszonką.
Piekłam jeszcze 20 minut. 
Po całkowitym wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
Dziękując za wspólne pieczenie zapraszam do zaglądania na blogi współpieczących:
Kasia - Z kuchni do kuchni 
Iwonka - Izioni pyszne smaki
Joanna - Sama słodycz ze szczypta chili
Aga - Moje mniam
Patryk - Cook  
Marzena - Kulinarna Maniusia 
Daria  - Red and Pale
Paulina - Smaczne przepisy
Danuta - Moje wypieki i nie tylko...
"Podróże małe i duże" 
Lato

12 komentarzy:

  1. O tej porze roku jabłecznik to pozycja obowiązkowa do niedzielnej kawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny jabłecznik :) również dziękuję za wspólne pieczenie i fajną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłeczniki i wszystkie ciasta z jabłkami są super. Ja również dziękuję.

      Usuń
  3. Wspaniały jabłecznik. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłecznik, szarlotka i wszystkie ciasta z jabłkami uwielbiam i na sam widok leci mi ślinka :) Dziękuje za kolejne wspólne pieczenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię ciasta z jabłkami tak jak i Ty. Dziękuję.

      Usuń
  5. Wspaniały jabłecznik, dziękuje za wspólne pieczenie :-) i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasta z jabłkami nigdy nie będą się nudzić, bo dają tyle możliwości ;)
    Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks