sobota, 24 października 2015

Kurczak po azjatycku

Danie pyszne, robi się szybko tylko wcześniej należy pokroić wszystko w paseczki aby potem tylko smażyć.
Polecam serdecznie cieszcie się znakomitym jedzeniem.
Kurczak po azjatycku.

 
                 Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 marchewki
  • 1 mały kalafior romanesco - zielony
  • 1 pęczek dymki
  • 1 nieduży por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego 
  • 2 łyżki listków oregano Zafir
  • olej ryżowy do smażenia
  • 200 g makaronu ryżowego z tapioką

Makaron zalałam wrząca wodą i pod przykryciem trzymałam 5 minut, odcedziłam.
Kurczaka pokroiłam w paseczki, zalałam sosem sojowym i odstawiłam na 15 minut.
Marchewkę pokroiłam w paseczki, pora też w paseczki, dymkę i seler również w równe paseczki.
Kalafiora podzieliłam na małe różyczki i sparzyłam wrzątkiem na sicie. 
W woku rozgrzałam olej ryżowy i smażyłam najpierw kurczaka.
Usmażyłam go na złoty kolor, wyjęłam z patelni.
Teraz na patelnię wrzuciłam marchewkę, potem seler, por oraz dymkę wraz ze szczypiorem.
Ciągle mieszając i smażąc dodałam teraz sos sojowy i rybny i jeszcze chwilę smażyłam.
Z powrotem na patelnię włożyłam kurczaka.
Dodałam teraz różyczki kalafiora i jeszcze chwilę smażyłam.
Na koniec dodałam makaron i mieszając podgrzałam go.
Posypałam listkami oregano.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Wspomnienie lata - mewa

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger