środa, 21 października 2015

Orkiszowy graham na zakwasie

Dobrego chleba nigdy za dużo, ten bochen polecam serdecznie.
Jest zdrowy, pyszny i łatwy do zrobienia.
Polecam wszystkim laikom jak i wytrawnym wypiekaczom.
Orkiszowy graham na zakwasie.

     
               Składniki:
  • 120 g mąki pszennej T 750
  • 210 g mąki pszennej graham T 1850
  • 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki błonnika witalnego
  • garść suszonych listków bazylii 
  • 100 g zakwasu żytniego czynnego
  • 320 ml wody
Wszystkie składniki umieściłam w misce, wymieszałam.
Jak się połączyły to jeszcze mieszałam przez 5 minut, ciasto jest dość luźne. 
Foremkę nasmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
Formę włożyłam do torebki foliowej, zawiązałam i pozostawiłam na 12 - 14 godzin do wyrośnięcia.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Margarytki

6 komentarze

  1. uwielbiam domowe pieczywo,nie tylko smakuje,,ale przy tym jaki zapach na całe mieszkanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak Ewo masz całkowita rację, domowego chleba nie zastąpi żaden ze sklepu.

      Usuń
    2. witam! czym mogę zastąpić błonnik witalny, czy może go ominąć i nie dodawać w zamian nic? rysiaa

      Usuń
    3. rysiu możesz zastąpić błonnik zmielonym siemieniem lnianym lub ostropestem ale również możesz go pominąć całkowicie.
      Błonnik pełni tutaj funkcje "wymiatacza" śmieci z układu trawiennego oraz przyspiesza przemianę materii.
      Kupic go mozna w marketach lub w sklepach ze zdrowa żywnością.

      Usuń
  2. dzięki za odpowiedz,! pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger