poniedziałek, 12 października 2015

Wytrawne drożdżówki z cebulą, grzybami i bryndzą

Październikowa Piekarnia, [ klik ] znowu razem pieczemy.
Chyba ostatnio nie miałam czasu na wspólne wypiekanie w Piekarni a teraz tak spodobała mi się propozycja Amber że postanowiłam stanąć na wysokości zadania.
Przepis Elizy Mórawskiej z książki "O chlebie".
Udało się a bułki były cudowne z miękkim wnętrzem i pachnące grzybami, cebulą i bryndzą.
Zachęcam do spróbowania.
Wytrawne drożdżówki z cebulą, grzybami i bryndzą.




             Składniki:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • 150 ml wody
  • 50 g serka wiejskiego lub śmietany, jogurtu, twarogu - ja miałam serek homogenizowany naturalny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy do posmarowania misy i ciasta
  • 1 łyżeczka soli
             Dodatkowo:
  • 1 czerwona cebula
  • 5 - 6 podgrzybków świeżych
  • 80 g sera bryndza
  • sól ziołowa
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mleka

Drożdże przełożyłam do misy robota i posypałam cukrem, czekałam aż drożdże się rozpuszczą.
Wlałam teraz do drożdży wodę, wymieszałam, dodałam serek i sól i wymieszałam.
Dodawałam mąkę i wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto.
Można wszystko robić ręcznie ale dla mnie robot to pomocnik oszczędzający czas więc z niego korzystam.
Przełożyłam ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. 
Cebulę pokroiłam w piórka.
Grzyby pokroiłam na plasterki i sparzyłam na sicie wrzątkiem.
Wyjęłam ciasto po wyrośnięciu na blat i podzieliłam na 7 części. 
Z każdej części zrobiłam kulkę, przykryłam kulki ściereczką i pozostawiłam na 15 minut.
Po 15 minutach z każdej kulki zrobiłam placuszek, ułożyłam na wierzchu piórka cebuli, plastry grzybów i posypałam pokruszoną bryndzą.
Placki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, przykryłam buły ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.
Po tym czasie posmarowałam bułki jajem wymieszanym z mlekiem i posypałam solą ziołową.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut, aż się zrumienią.
I niech nam się upiecze !

Smacznego.
Przepis Eliza Mórawska.
Dziękuję za wspólne wypiekanie i spotkanie przy piekarniku wszystkim wypiekającym a są to:
Codziennik kuchenny
Foodnotes  
Konwalie w kuchni
 Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek  
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki  
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu  
Smakowity chleb  
Stare gary
 Zacisze kuchenne
"Podróże małe i duże"
Jesienne morze

22 komentarze

  1. Jakie równiutkie i cudne dodatki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale upieczone! Wspaniale przystrojone! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne!
    Gdyby nie ser, to pomyślałabym, że to cebularze.
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiały być smaczne - tyle pysznych dodatków! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dużo pysznych dodatków umieściłaś na bułeczkach, to nie zwykłe drożdżówki to już małe dania.
    Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobają mi się te bułeczki :) Bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne są Twoje bułeczki, grzyby bardzo do nich pasują. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie się upiekły, dziękuję za wspólne pieczenia i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł z tą bryndzą! Muszę ją wykorzystać następnym razem. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger