Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 27 listopada 2015

Bułki do hamburgerów

Z tego miejsca pragnę serdecznie podziękować Madzi i Pawłowi za przepis [ klik ] na te buły bo one są idealne i nie mogą się nie udać.
Robiłam je ja, robił je Przemek i za każdym razem są idealne, nie za ciemne, mięciutkie w środku i pachną przecudnie, rosną tyle ile trzeba, polecam.
Dziś buły a jutro pokażę Wam do czego je wykorzystałam.
Bułki do hamburgerów.


              Składniki: ( 6 dużych bułek )
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 300 ml wody
  • 35 g miękkiego masła
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • biały sezam do posypania 
  • mleko do smarowania
Do misy robota przełożyłam wszystkie składniki i po połączeniu składników wyrabiałam ciasto 15 minut.
Ręcznie wyrabia się do momentu aż będzie elastyczne ciasto i nie będzie kleiło się do rąk.
Jeśli używacie świeżych drożdży wystarczy je rozpuścić w wodzie.
Ciasto przykryłam ściereczką i pozostawiłam na 30 minut aby  odpoczęło.
Potem podzieliłam ciasto na 6 równych części po 140 g każda.
Z każdej części ulepiłam kulę i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a właściwie na dwóch blachach aby miały miejsce do rośnięcia i nie pozlepiały się.
Każdą kulę spłaszczyłam tak aby bułki miały 2 - 2,5 centymetra wysokości.
Pozostawiłam bułki przykryte ściereczką na 45 minut do wyrośnięcia.
Potem posmarowałam je mlekiem i posypałam sezamem.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 210 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
Bułki piekłam na 2 tury, nic się nie stało jak druga blacha poczekała na swoją kolej.
Bułki nie mogą się za bardzo zrumienić.
Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Przepis  z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)"
"Podróże małe i duże"
Polska Złota Jesień

2 komentarze:

  1. A nieba mi spadłaś z tymi bułkami :) Uwielbiam domowe hamburgery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubie spadać z nieba, polecam jeszcze raz. My też uwielbiamy.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks