Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 15 listopada 2015

Chleb czosnkowy

Pyszny, aromatyczny bochen chleba na śniadanie czy kolację.
Czosnek dodaję do wszystkiego prawie - to takie moje zboczenie kulinarne - niedługo może wymyślę ciasto z czosnkiem, kto wie.
Dlatego ten chleb to pyszna zabawa z zapachem czosnku.
Dodatkowo chleb piekłam na liściach chrzanu dzięki temu aromat był jeszcze silniejszy.
Zapraszam serdecznie i zachęcam do zrobienia.
Chleb wyrabiałam w wypiekaczu do chleba a także pozwoliłam mu wstępnie rosnąć w wypiekaczu. 
Jeśli nie macie wypiekacza chleb należy wyrabiać aż będzie odstawał  od ścianek miski a potem pozostawić go do wyrośnięcia.
Chleb czosnkowy.


                 Składniki:
  • 340 g mąki pszennej graham T 1850
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 340 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • ewentualnie liście chrzanu

Drożdże wymieszałam z wodą i wlałam do automatu, dodałam mąkę, sól, cukier i masło.
Nastawiłam program na wyrabianie i wyrastanie chleba podstawowego.
W tym czasie obrałam i posiekałam czosnek i jak automat wydał sygnał dźwiękowy podczas wyrabiania dodałam go do chleba.
U mnie wypiekacz wyrabiał ciasto przez 60 minut i 45 minut ciasto wstępnie wyrastało.
Teraz wyjęłam ciasto na blat i uformowałam bochenek.
Bochen ułożyłam na blaszce na liściach chrzanu
i pozostawiłam do wyrastania na 45 - 50 minut.
Po tym czasie chleb nacięłam nożem i potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
Studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wrześniowy las w Mikołajewicach

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks