Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 17 listopada 2015

Ciasto śmietanowe ze śliwkami

Już ostatnie śliwki na straganach i dlatego trzeba je wykorzystać.
Ciasto które dziś proponuję jest pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Polecam każdemu smakoszowi śliwek ale nie tylko.
Ciasto śmietankowe ze śliwkami.
   
                    Składniki: ( forma 26 x 30 cm )
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka gęstej kwaśniej śmietany 18%
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ok. 800 g śliwek węgierek wypestkowanych i przekrojonych wzdłuż
  • cukier kryształ do posypania śliwek
Masło rozpuściłam, dodałam mleko i podgrzałam aby się połączyły, przestudziłam.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon i gałkę przesiałam przez sito do miski.
W dużej misce roztrzepałam jaja trzepaczką bo podobno jak pisze autorka, ciasta na śmietanie nie lubią ubijania jaj mikserem bo jest wtedy większe prawdopodobieństwo zakalca.
Dodałam do jaj ekstrakt z wanilii, cukier i śmietanę i ubijałam trzepaczką.
Teraz na zmianę dodawałam mleko z masłem i składniki sypkie, mieszałam trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
Połówki śliwek układałam skórką do dołu aż zapełniłam cały wierzch ciasta, posypałam cukrem kryształem.

Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Należy sprawdzić patyczkiem czy jest ok. bo czasami śliwki mają dużo soku i trzeba ciasto chwilę trzymać dłużej w piekarniku.
Po upieczeniu pozostawiłam ciasto na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a potem wyjęłam i kroiłam po całkowitym wystudzeniu.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Meduza

3 komentarze:

  1. Que maravilha.
    Gostei
    Um abraço e continuação de uma boa semana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda przepysznie:)))ostatnio jesteśmy sami z mężem w domu i nie ma komu piec:))))na szczęście jest weekend i znów w kuchni zaczyna pachnieć:))))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam Reniu do upieczenia, jest pyszne, pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks