Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 3 listopada 2015

Indyjskie curry z żołądków

Podroby goszczą na Waszym stole czy omijacie je szerokim łukiem?
Ja lubię wszelakie podroby i na naszym stole goszczą często. 
Czy to w postaci gulaszów, galaretki czy panierowanych z owocami jak np. wątróbka.
Polecam bo to mały wydatek a jedzenie super.
Dziś proponuję żołądki po indyjsku i polecam.
Indyjskie curry z żołądków.


              Składniki:
  • 450 g żołądków z kury
  • 300 g fasolki mamut lub innej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka biała
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 papryczka chili
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kasza pęczak do podania

Żołądki obrałam z błonek i pokroiłam w paski, fasolkę na kawałki, 
obie papryki na cząstki oraz posiekałam drobno papryczkę chili.
Cebulę pokroiłam w grube pół plastry.
Na suchej patelni podprażyłam 1 łyżeczkę garam masala a jak zaczęła pachnieć wlałam na patelnię 2 łyżki oleju i smażyłam 30 sekund.
Dodałam teraz pokrojone żołądki, podsmażyłam na złoty kolor.
Przełożyłam wszystko do szybkowaru, zalałam bulionem, zamknęłam szybkowar i gotowałam od momentu osiągnięcia przez garnek najwyższej mocy 15 minut.
Potem garnek otworzyłam i dodałam pokrojone warzywa, papryki, cebulę i fasolkę i ponownie zamknęłam garnek.
Gotowałam teraz10 minut.
Jeśli nie posiadacie szybkowaru wystarczy gotować najpierw do miękkości żołądków a potem do miękkości warzyw.
Po otworzeniu garnka doprawiłam do smaku solą, pieprzem i resztą garam masala.
Skrobię kukurydzianą rozprowadziłam w 2 łyżkach wody i wlałam do curry, zagotowałam.
Curry gotowe podałam z kaszą pęczak.

Smacznego.
Danie kuchni indyjskiej, pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Fruwać jak ptaki

1 komentarz:

  1. Ja bardzo lubię podroby i często coś z nich przygotowuję:)))chętnie skorzystam z przepisu:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks