Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 29 listopada 2015

"Plan Campbella" - Dr Thomas Campbell - konkurs na Mikołajki

Proponuję Wam dzisiaj konkurs na Mikołajki, one już tuż tuż i fajna książka na pewno się przyda.
Niedawno pisałam recenzję książki a znajdziecie ją pod linkiem [ klik ] i cieszyła się ona sporym zainteresowaniem.
Dlatego postanowiłam zrobić prezent jednej  osobie i podarować jej właśnie ten egzemplarz książki.
Zachęcam do zabawy.
Aby otrzymać książkę należy w komentarzu pod tym postem zamieścić przepis na zdrową potrawę według Ciebie.
Mile widziane polubienie mojej strony na FB [ klik ]
   Jaką zdrową potrawę zaproponujesz mi dziś?
                         Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jest autorka bloga Moje Małe Czarowanie czyli ja Dorota.
2. Sponsorem nagród jest Wydawnictwo Galaktyka.
3. Każdy kto ma ochotę i chęć wygrania książki może wziąć udział w konkursie, nagrodę wysyłam na terenie Polski.
4. Odpowiedź należy zamieścić pod tym wpisem o konkursie i nigdzie indziej. Można dodać kilka propozycji ale każda musi być napisana w oddzielnym komentarzu. Proszę podać adres mailowy osoby biorącej udział. Jeśli przesyłacie zdjęcia to na adres mailowy dolores1264@o2.pl
5. Zwycięzcę wybiorę ja.
6. Konkurs trwa od dziś czyli 29.11- 04.12.2015 r.
7. Ogłoszenie wyników nastąpi 05.12.2015 r. w oddzielnym poście na blogu Moje Małe Czarowanie.
8. Nagrodzona zostanie  najciekawsza propozycja. Laureat jest zobowiązany do przesłania danych adresowych na adres dolores1264@o2.pl w ciągu 5 dni od ogłoszenia wyników.
Jeśli nie dostanę adresu od laureata w ciągu 5 dni zostanie wybrana kolejna osoba.
9. Nagroda zostanie wysłana w ciągu 10 dni od dostarczenia danych adresowych.
10. Wzięcie udziału w konkursie oznacza akceptacje regulaminu i zamieszczenie ewentualnych zdjęć w albumie na FB.
Zapraszam wszystkich gorąco do wzięcia udziału.
Miłej zabawy.

17 komentarzy:

  1. Krem z pieczonych buraków
    Buraki są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C i B1, są także cennym źródłem wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Dzięki temu działają odkwaszająco. Więc tylko wykorzystywać je w swojej kuchni jak najczęściej. Wskazane dla kobiet w ciazy ponieważ zawierają ogromne ilości naturalnego kwasu foliowego.
    Składniki:
    - ok.1 kg buraków
    - pół cebuli
    - 1 łyżka masła
    - 1-1,5 litra bulionu
    - sól, pieprz

    Wykonanie:
    Buraki czyścimy,osuszamy. Każdego buraka owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w 180 stopniach przez ok. 1,5 - 2 godziny. Po wystudzeniu obieramy buraki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle. Dodajemy 1 litr bulionu i buraki pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy wszystko ok. 15 minut, miksujemy blenderem. Dolewamy resztę bulionu, ale stopniowo żeby zupa nie wyszła za rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem.

    angelika.kasiak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć :) chciałabym zaproponować Ci deser, który jest moim osobistym ulubieńcem :) jest to ciasto brownie z kaszy gryczanej niepalonej! A i przepis jest prościutki, zobacz:
    gotujesz kaszę gryczaną niepaloną, wsypujesz do miski, dodajesz 2 jajka, kakao, miód, ulubione bakalie, trochę jogurtu naturalnej i jeśli lubisz to rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, to wszystko blendujemy na jednolity mus i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut :) nie podałam ilości, bo sama robię wszystko na oko, ale jeśli będzie kiedyś możliwość to bardzo chętnie upiekę to ciacho dla Ciebie :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis kuszący ale może poproszę o dane. Anonimowi czytelnicy nie będą brani pod uwagę.

      Usuń
  3. Placuszki ziemniaczane z cukinią i marchewką
    Składniki:
    1/2 kg startej cukinii,
    1/2 kg ziemniaków,
    2 jaja,
    1 cebula,
    1 marchewka,
    ok. 1 szkl mąki pszennej,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia.
    Sposób przyrządzenia:
    W pierwszej kolejności dokładnie myjemy cukinię i marchewkę i trzemy ją na tarce o małych oczkach wraz ze skórką. Natomiast, kiedy cukinia jest zbyt wyrośnięta, należy wcześniej usunąć z niej gniazda z pestkami. W dalszym etapie obieramy ziemniaki ze skórki, dokładnie je miejmy i trzemy na tarce. Kolejno obieramy cebulę ze skórki i także trzemy na tarce. Wszystkie warzywa dajemy do większego naczynia, wbijamy jaja, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy masa będzie zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze trochę mąki i mieszamy. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i z ciasta formujemy placuszki. Smażymy je na wolnym ogniu, aż do momentu gdy uzyskają złoty kolor z obu stron. Moje trzy córeczki uwielbiają te zdrowe placuszki.. mój e mail elunia.1984@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczone pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jagodami goji

    Zdrowsza wersja pierogów. Nadziane przepysznych farszem z serka wiejskiego i jagód goji. Pieczone w piekarniku. Polecam!



    Składniki:

    Ciasto:
    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    100 g mąki razowej
    10 g świeżych drożdży
    100 g jogurtu naturalnego
    100 ml letniego mleka
    szczypta soli
    1 łyżka ksylitolu

    Nadzienie:
    200 g serka wiejskiego
    4 łyżki jagód goji

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania
    jogurt naturalny do podania
    skórka z pomarańczy do podania



    Przygotowanie:

    1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z ksylitolem oraz kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze trochę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

    2. Nadzienie: Serek wiejski wymieszać z jagodami goji.

    3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie cienko rozwałkować. Za pomocą okrągłej szklanki wykrawać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić jak pieroga. Pierożki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Napuszone posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Podawać z jogurtem naturalnym i skórką z pomarańczy. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, przesyłam przepis na szybką i zdrową przekąskę - pieczoną ciecierzycę (dobra alternatywa dla chipsów) ;-)

    Składniki
    (na 2 porcje)

    - szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 170g)
    - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
    - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie.


    Sposób przygotowania

    1. Ugotowaną ciecierzycę mieszamy z olejem i przyprawami.
    2. Ciecierzycę pieczemy w 180⁰C przez ok. 30-40 min.

    Przesyłam również zdjęcie.
    Pozdrawiam
    Karolina Łajdecka (trojkolorowakuchnia@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcie nie doszło, spróbuj może jeszcze raz.

      Usuń
    2. Wysłałam jeszcze raz ;-)
      Mój adres e-mail to trojkolorowatecza@gmail.com
      Proszę sprawdzić SPAM
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. orkisz i dorsz zapiekany w szynce dojrzewającej
    Jak to jest zrobione?
    600 g filetów dorsza atlantyckiego
    6 plastrów szynki dojrzewającej
    150 g selera z zalewy + zalewa
    200 g selera świeżego
    150 g szpinaku świeżego
    3 ząbki czosnku
    200 ml mleka
    50 g serka kremowego
    1 łyżka oliwy
    szczypiorek
    imbir mielony
    gałka muszkatołowa świeżo otarta
    pieprz świeżo mielony
    sól
    150 g orkiszu
    Orkisz namaczam minimum kilka godzin. Odcedzam i gotuję w osolonej wodzie do półmiękkości. Odcedzam.
    Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu.
    W dużym garnku zagotowuję wodę. Wyłączam palnik. Wrzucam szpinak na 2-3 minuty, przekładam na durszlak i studzę pod zimną wodą, odciskam z wody i pozostawiam na sicie.
    Seler świeży obieram i kroję w średniej wielkości, cienkie plastry.
    Naczynie żaroodporne smaruję oliwą. Układam seler, dodaję szpinak.
    Mleko miksuję z serkiem i zalewą z selera, wyciskam czosnek i przyprawiam. Zalewam seler i szpinak, mieszam do pokrycia, przykrywam folią i piekę 45 minut. Mieszam 2-3 razy w trakcie pieczenia. Dodaję orkisz, mieszam i piekę jeszcze kwadrans.
    Kawałki dorsza owijam w szynkę. Nakładam sakiewki na zapiekankę, przykrywam folią i piekę jeszcze 20-25 minut - do momentu, aż ryba będzie gotowa.
    Szczypiorek siekam drobno, mielę pieprz. Posypuję rybę po wyjęciu.
    Podaję od razu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis fajny, adres email poproszę bo zgłoszenie będzie nie ważne.

      Usuń
  7. Zdrowa wersja naleśników :)
    Naleśniki gryczane z farszem szpinakowo- jarmużowym z ciecierzycą :)
    Używamy mąki gryczanej lub kaszy gryczanej niepalonej
    Jeśli używamy mąki to przepis na naleśniki wygląda następująco:
    I ciasto naleśnikowe:
    - 3/4 szklanki mąki gryczanej
    - 1/2 szklanki mąki owsianej lub ryżowej
    - 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka sody
    - szczypta soli
    - 1,5 szklanka wody gazowanej lub mleka roślinnego
    - można dodać 2 łyżki siemienia lnianego zalane 6 łyżkami gorącej wody (konsystencja jajka)
    II ciasto naleśnikowe z kaszy gryczanej niepalonej:
    - 1 szklanka kaszy gr. niep.
    - 2,5 szkl. wody (może byc gazowana)
    - szczypta soli
    Kaszę zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia odlać wodę, przepłukać kaszę, przełożyć do blendera, zalać wodą do wysokości kaszy i zmiksować. Dodać resztę wody w zależności od pożądanej gęstości ciasta.
    Naleśniki smażymy na patelni, pierwszy z małą ilością tłuszczu, potem już bez.
    Farsz:
    - 0,5 cebuli
    - 3 ząbki czosnku
    - 0,5 kg świeżego szpinaku
    - parę łodyg jarmużu
    - szklanka ugotowanej ciecierzycy
    - przyprawy: sól himalajska, czarna sól kala namak, pieprz, tymianek, papryka ostra, papryka słodka wędzona, kozieradka, lubczyk
    - olej
    Szpinak i jarmuż myjemy, usuwamy łodygi, kroimy na mniejsze części. Podsmażamy cebulkę, wrzucamy szpinak i jarmuż, dodajemy przyprawy i dusimy aż szpinak zmniejszy objętość, jarmuż ciut zmięknie. Dodajemy wyciśnięty czosnek oraz ciecierzycę. W razie braku płynów dolewać wodę. Dusimy pod przykryciem z 10 minut aż jarmuż dojdzie a ciecierzyce nabierze smaku.
    Naleśniki nadziewamy farszem i podajemy na ciepły lub na zimno. Można polać ulubionym sosem i dodać surówkę np. z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą, papryką, zielona natka pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poproszę o adres mailowy bo inaczej zgłoszenie nie będzie brane pod uwagę.

      Usuń
    2. patrycjajurkiewicz@wp.pl proszę bardzo :)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks