Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 13 listopada 2015

Ravioli ze szpinakiem, ricottą i oscypkiem

Kuchnia włoska czyli spaghetti, pizza, lazania a także ravioli.
Pyszne małe pierożki łatwe w wykonaniu i pyszne w zajadaniu. 
Tym razem dołożyłam do pierogów wraz ze szpinakiem ricottę i nasz rodzimy oscypek.
W rezultacie danie wyszło przepyszne i polecam je każdemu.
Ravioli ze szpinakiem, ricottą i oscypkiem.




                               Składniki:
            Ciasto makaronowe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 duże jaja
  • sól morska
  • mąka do podsypania
  • 1 - 2 łyżki oliwy
            Farsz:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera ricotta
  • 3 - 4 łyżki startego sera oscypek     
  • masło klarowane do smażenia     
  • sól morska
  • pieprz                
           Dodatkowo:
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 cebula czerwona
  • wiórki oscypka


Najpierw zrobiłam farsz.
Szpinak umyłam, osuszyłam i posiekałam drobno.
Na maśle zeszkliłam posiekany czosnek, dodałam potem szpinak i smażyłam aż puścił sok a potem aż sok odparował. 
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem a jak przestygł dodałam starty oscypek i ricottę, wymieszałam.
Z mąki, jaja, soli i oliwy wyrobiłam gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowałam na cienki placek, pokroiłam na paski wielkości naszego ravioli.
Na jednym pasku w odstępach wielkości pierogów układałam farsz, przykryłam drugim paskiem, docisnęłam paski między farszem i przekroiłam na kwadraty.
Docisnęłam brzegi pierożków widelcem.

Gotowałam pierogi we wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia 5 minut ale to zależy od grubości ciasta. 
Musicie sprawdzić tak jak sprawdza się makaron czy pierogi są miękkie.
Cebulę pokroiłam w grubą kostkę i podsmażyłam na maśle.
Polałam ravioli masłem z cebulą i posypałam wiórkami oscypka.


Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej własny. 
"Podróże małe i duże"
Mewa

4 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks