Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 22 listopada 2015

Rolada biszkoptowa śmietankowo - granatowa

Ciasto na niedzielę i kolejne spotkanie przy wspólnym wypiekaniu różnych ciast [ klik ].
Tym razem na wokandzie mieliśmy roladę, ulubioną , każdy indywidualnie z własnego przepisu sprawdzonego.
A mnie przypomniały się moje pierwsze w życiu rolady właśnie z bitą śmietaną i od razu zabrałam się za pieczenie.
Pracy z nią niedużo a efekt bardzo smakowity, polecam.
Rolada biszkoptowa śmietankowo - granatowa.

   
             Składniki:
        Ciasto biszkoptowe:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 g przesianej mąki pszennej
  • szczypta soli
        Dodatkowo:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • pestki z jednego granatu
  • sok z 1/2 limonki
  • cukier puder do posypania 

Najpierw upiekłam biszkopt.
Żółtka oddzieliłam od białek.
Żółtka zasypałam cukrem i wlałam na niego, wtedy żółtka się nie zetną, dobrze gorącą wodę i ubiłam na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodałam przesianą mąkę mieszając masę przy użyciu łyżki drewnianej.
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do białek dodawałam ubite żółtka na trzy razy mieszając delikatnie aby piana nie opadła.
Blachę do wypiekania rolad wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią ciasto, równomiernie rozprowadziłam ciasto na całej blaszce.
Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Po wyjęciu zaraz dopóki jest ciepła przełożyłam biszkopt na ściereczkę lnianą wysypaną cukrem kryształem dołem do góry.
Ściągnęłam papier, posypałam ciasto cukrem pudrem i zwinęłam razem ze ściereczką w roladę, odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie ubiłam śmietankę na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i sokiem z limonki.
Z granatu wysypałam wszystkie pestki.
Jak rolada wystygła rozwinęłam ją nałożyłam ubitą śmietankę, posypałam obficie pestkami granatu i ponownie zwinęłam w rulon.
Na wierzchu udekorowałam bitą śmietaną i posypałam cukrem pudrem, posypałam pestkami granatu.
Smacznego.
Przepis własny.
Razem ze mną rolady wypiekali:
Anna - Cafe Amaretto 
Asia - Sama słodycz i szczypta chili 
Joanna - Różowa kuchnia 
Danusia - Kuchnia Danusi 
Iwona - Gotowanie... to proste!
Danuta - Moje Wypieki i nie tylko...  
Asa - Szóste niebo 
Bożena - Moje domowe kucharzenie 
Lidka - zdjęcie z FB
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra

17 komentarzy:

  1. mi nigdy nie wychodziła rolada ale ta wygląda obłędnie smacznie, zjadłabym całe! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całej Ci nie dam hi hi , bo juz niewiele zostało, pozdrawiam i dzięki za zaproszenie.

      Usuń
  2. Świetna rolada, uwielbiam granaty. :) Dziękuję Dorotko za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda przepysznie:))))u nas dzisiaj były kokosanki zrobione przez moją córcię:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubie kokosanki a polecam roladę również, pozdrawiam.

      Usuń
  4. Z granatem musiało być pysznie :) Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z granatem musiało być pysznie:) Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności..dzięki Dorotko..i do następnego..

    OdpowiedzUsuń
  7. Dorotko rolada śliczna z granatem musi wyśmienicie smakować :) również dziękuję za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowita roladka :) Dziękuje za pierwsze wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pierwsze, będą następne, dziękuję Danusiu.

      Usuń
  9. Przepyszna rolada! Dziękuję za wspólną zabawę:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks