Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 2 listopada 2015

Torta della nonna czyli włoskie ciasto z polskimi śliwkami

Kiedyś upiekłam już torta della nonna czyli włoski tort babci i jest on tutaj [ klik ] a dziś proponuję pyszną jego inną wersję ze śliwkami.
Dodałam tutaj nasze rodzime pyszne i aromatyczne śliwki i efekt był rewelacyjny.
Zapraszam i polecam przepyszne ciasto.
Torta della nonna czyli włoskie ciasto z polskimi śliwkami.

 
                  Składniki: ( tortownica 26 cm )
           Ciasto:
  • 200 g masła
  • 330 g mąki pszennej
  • 70 g mielonych migdałów
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
          Krem waniliowy:
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 żółtek
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 3 śliwki węgierki duże
  • 1 duża śliwka żółta renkloda
  • cukier puder do posypania tortu

Z podanych składników zagniotłam ciasto i włożyłam na 20 minut do lodówki.
Teraz zrobiłam krem.
Żółtka utarłam z cukrem, potem dodałam ekstrakt z wanilii i mąkę, dobrze wymieszałam.
Z mleka odlałam 1/2 szklanki i wlałam je do masy jajecznej ciągle miksując aby nie porobiły się grudki.
Resztę mleka zagotowałam a jak już wrzało zdjęłam je z ognia, dodałam kilka łyżek do żółtek aby je zahartować, wymieszałam po czym przelałam żółtka do mleka.
Postawiłam ponownie garnek na ogniu i ciągle mieszając ugotowałam budyń.
Tortownicę ( 26 cm ) natłuściłam i wysypałam bułką tartą.
Ciasto rozwałkowałam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (musi być 1.5 raza większe niż średnica tortownicy), wyłożyłam nim tortownicę tak, by brzegi ciasta zwisały z obręczy tortownicy. 

Nakłułam widelcem. 
Wyłożyłam na ciasto krem, wyrównałam.
Śliwki obrałam z pestek i pokroiłam renklodę na plasterki a węgierki na ósemki, ułożyłam na kremie.
Brzegi ciasta założyłam na krem.
Posypałam teraz wierzch orzeszkami ziemnymi.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Po całkowitym wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem. 

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Czar starych aut

8 komentarzy:

  1. A MultiService é uma empresa de canalizadores em Lisboa altamente reconhecida pelo
    seu profissionalismo e experiência na actividade de
    Multiserviços Urgente.

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ochoty na coś słodkiego.
    Twój wypiek wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Lusiu i zachęcam do pieczenia.

      Usuń
  3. Now if children are not interested in something they just leave it.
    Kids yoga has become increasingly popular as of late. Even when you only own one
    particular game system, you'll find it awesome to have a program that could duplicate all games in case it's ever necessary.


    Here is my web-site: gta 5 hack

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być niezwykle aromatyczne! Nie znałam takiego ciasta :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne, zresztą Włosi lubią sobie dogadzać.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Oj pyszna pyszna, zachęcam do wypróbowania przepisu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks