Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 16 listopada 2015

Zupa z bakłażanów

Ja bakłażany uwielbiam i dlatego jak znalazłam tę zupę u Mopsika na blogu to zaraz postanowiłam ją zrobić.
Jest bardzo smakowita, pachnąca latem i polecam ją każdemu.
Moja rada jest taka aby zupy nie miksować na krem tylko zostawić kawałki takie "na ząb" wtedy zupa jest jeszcze pyszniejsza.
Zupa z bakłażanów.

   
              Składniki: ( 4 porcje )
  • 3 średnie bakłażany ok. 750 g
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1 liść laurowy suszony albo 3 świeże
  • kilka ziaren kolendry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 200 ml śmietany 12%
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • oliwa do wysmarowania formy i warzyw
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 

Marchewkę i pietruszkę obrałam i przekroiłam wzdłuż.
Bakłażany ponakłuwałam widelcem.
Wszystkie warzywa posmarowałam oliwą, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół.
Po upieczeniu wyjęłam warzywa z piekarnika i pozostawiałam do ostygnięcia.
Gdy warzywa ostygły bakłażana rozkroiłam i łyżką wybrałam miąższ a potem go posiekałam tak samo jak i marchew i pietruszkę.
W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę i czosnek, a potem dodałam posiekane warzywa i przyprawy, smażyłam kilka minut.
Zalałam podsmażone warzywa bulionem i gotowałam 30 minut.
Teraz dodałam koncentrat pomidorowy, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę gotowałam.
Teraz zupę zmiksowałam ale tylko trochę aby pozostały grudki, można to zrobić tłuczkiem do ziemniaków.
Zmiksowaną zupę wymieszałam ze śmietaną, zagotowałam.
Na talerzach posypałam posiekana natką pietruszki.
Smacznego.
Zupa dołącza do Pierwszego Festiwalu Zupy organizowanego przez Magia w kuchni.
http://magiawkuchni.blox.pl/2015/11/Zaproszenie-Festiwal-Zupy.html
 Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Sierpniowy zachód słońca

8 komentarzy:

  1. Zupka wygląda pysznie i tak ślicznie podana:)))na pewno smakowała wybornie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowała wyśmienicie, dziękuję Reniu. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Fajna zupka , musi być pyszna - uwielbiam bakłażany ;-) Może dodasz do Festiwalu Zupy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Fajnie że się podoba, smakuje również obłędnie.

      Usuń
  4. Zupa jest bardzo smaczna, często ją gotuję. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks