Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 4 grudnia 2015

Ciasto grysikowe z brzoskwiniowym dżemem

Ciasto które dziś przedstawiam idealnie sprawdza się do porannej kawy czy herbaty.
Aromatyczne jest dzięki dżemowi z brzoskwiń, znajdziecie go tutaj [ klik ] ale równie dobrze można zastąpić go innym dżemem, swoim ulubionym.
Polecam pyszne ciasto.
Ciasto grysikowe z brzoskwiniowym dżemem.

 
                Składniki: ( forma 22 x 22 cm )
  • 5 jaj
  • 150 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g kaszy manny
  • 180 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kieliszek rumu - 5 łyżek
  • szczypta soli
  • 250 g dżemu z brzoskwiń [ klik ] 
  • cukier puder do posypania 
Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
Mąkę wymieszałam z grysikiem i proszkiem do pieczenia. 
Do utartego masła dodawałam na przemian jajo i mieszankę mączną.
Na końcu dodałam sól, sok i skórkę z cytryny oraz rum, wymieszałam.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez około godzinę.
Sprawdziłam patyczkiem ale był suchy czyli ciasto upieczone.
Ciasto wystudziłam, wyjęłam z foremki i przekroiłam na połowę na dwa blaty.
Pierwszy włożyłam z powrotem do blaszki nałożyłam na niego dżem brzoskwiniowy, przykryłam drugim blatem i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Klimaty nadmorskie - Jastrzębia Góra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks