Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Kruche paluszki z kminkiem

Może upieczecie takie kruche paluszki na świąteczny stół albo na Sylwestrowe zabawy jako przekąska do szampana?
Wybór pozostawiam Wam a ja tylko napisze że są znakomite, kruchutkie i bardzo aromatyczne.
Jeśli znajdą się tacy co nie lubią kminku niech użyją czarnuszki czy sezamu też będą pyszne.
Polecam serdecznie.
Kruche paluszki z kminkiem. 

  
                Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta cukru pudru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1 jajo do posmarowania
  • 50 g ziarenek  kminku 
  • sól morska
Mąkę wymieszałam ze szczyptą cukru pudru trzcinowego oraz szczyptą soli.
Dodałam teraz zimne masło i posiekałam je razem z mąką.
Siekałam do momentu aż powstała kruszonka.
Teraz dodałam żółtko, połączyłam z mąką i zagniotłam ciasto, gładkie i elastyczne.
Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut. 
Schłodzone cisto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam na grubość 5 milimetrów i pokroiłam w cieniutkie paseczki.
Zwinęłam paseczki w rulony około 10 centymetrowe.
Paluszki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam roztrzepanym jajem  i posypałam solą morską i kminkiem.
Piekłam paluszki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut.
Uwaga! są bardzo kruche i bardzo pyszne.
Smacznego.
Przepis z archiwum. 
"Podróże małe i duże" 
Nadmorski obraz

4 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie.
    Warto takie zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusiu smakują wybornie, polecam gorąco.]Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Potrafisz ugotować i upiec chyba wszystko:))))Pozdrawiam serdecznie:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No prawie wszystko ha ha, robali takich jak pędraki, chrząszcze bym nie upiekła. Reniu pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks