Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 25 grudnia 2015

Sernik z białek "Biały puch"

Dziś dzień świąteczny, objedzeni jesteśmy kolacją wigilijną, jednak na deser świąteczny musi znaleźć się miejsce.
U mnie tradycyjnie jest to zawsze sernik, makowiec również ale sernik wiedzie prym.
Ten dzisiejszy jest leciutki jak mgiełka i taki pyszny.
Jak zostanie Wam dużo białek np. przy produkcji ciasta kruchego czy drożdżowego to koniecznie ukręćcie ten sernik.
Miłego świętowania.
Sernik z białek "Biały puch"

   
                   Składniki: ( forma 24 x 30 )
          Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
          Masa serowa:
  • 600 g sera dwa razy mielonego
  • 500 g sera mascarpone
  • 12 białek jaj 
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 200 g masła
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany 12 %
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

Mąkę z masłem posiekałam nożem.
Dodałam żółtka i proszek do pieczenia, zagniotłam miękkie ciasto.
Ciasto podzieliłam na 3 części.
Dwie owinęłam folią i włożyłam do lodówki na około godzinę a trzecią część włożyłam do zamrażarki.
Po godzinie wyjęłam ciasto z lodówki i wylepiłam nim dno foremki wysmarowanej masłem.
Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
W tym czasie zrobiłam masę serową.
Białka ubiłam na sztywną pianę na koniec ubijania dodawałam cukier na trzy razy aż piana była lśniąca.

Do drugiej miski dodałam ser mielony i mascarpone, cukier waniliowy, ksylitol, śmietanę, mąkę ziemniaczaną.
Wymieszałam na jednolitą masę.
Dodałam rozpuszczone i wystudzone masło, ponownie zmiksowałam.
Do masy serowej na trzy razy dodałam pianę z białek delikatnie mieszając szpatułką.

Masę serową wyłożyłam na podpieczony spód.
Wyjęłam ciasto z zamrażarki i ścierałam na tarce wprost na masę serową.
Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez godzinę.
Po wystudzeniu posypałam sernik cukrem pudrem.

Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Ciepły klimat morza w grudniowy świąteczny dzień

6 komentarzy:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks