Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 30 grudnia 2015

Śledzie w porach po łódzku

Przepis znalazłam u Ani [ klik ] i tak jak Ona, tak i ja rodowita łodzianka z przepisem wcześniej się nie spotkałam.
Śledzie tak przygotowane są bardziej aromatyczne od tych z cebulką i tak samo pyszne.
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Śledzie. 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej".
Popróbujcie bo są pyszne.
Śledzie w porach po łódzku.


                  Składniki:
  • 4 - 5 solonych filetów śledziowych a'la matias
  • 1 duży por - jasna część
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego
Śledzie moczyłam w zimnej wodzie przez 2 godziny, zmieniając raz wodę.
Ja nie lubię takich wymoczonych śledzi ale jak ktoś chce może moczyć dłużej.
Potem śledzie osączyłam i wysuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Pieprz ziołowy i oregano wsypałam do miseczki, wymieszałam i odstawiłam na 30 minut.
Pora po umyciu drobniutko pokroiłam w kosteczkę.
Olej wymieszałam z sokiem z cytryny i posiekanym porem.
Włożyłam do oleju śledzie, wymieszałam, przełożyłam do słoja, wstawiłam do lodówki na 24 godziny aby śledzie się przegryzły.
Smacznego.
Przepis Małgorzata Caprari.
"Podróże małe i duże"
Tak wiało dwa dni temu - stawy Konstantynów Łódzki

4 komentarze:

  1. Um prato bem decorado, aproveito para desejar um Bom Ano Novo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajnie, że wypróbowałaś ten przepis. Dla mnie to było odkrycie, a że po łódzku, to tym lepiej ;) Życzę Ci udanej zabawy Sylwestrowej i obfitującego w same pozytywne wydarzenia 2016 roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania no wiesz, my łodzianie musimy się wspierać ha ha, a tak naprawdę to jak coś jest łódzkie to trzeba to wypróbować. Mało znam takich potraw, moi przodkowie nie kultywowali tradycji jedzenia.
      Dlatego tak chętnie skorzystałam z przepisu i przypadł mi do gustu bo śledzie uwielbiam.
      Dzięki Aniu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks