Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 15 grudnia 2015

Śledzie z selerem

Śledzie z selerem, jakoś nie bardzo mi pasowało to połączenie ale jak zapewniała osoba od której jest przepis że są znakomite i warte spróbowania i że nie wytrzymają do świąt to nie do końca wierzyłam ale spróbowałam.
Wiecie co? są wyśmienite i godne spróbowania, znikają szybko, za szybko, na święta zrobię drugie.
Spróbujcie i powiedzcie jak Wam smakowało.
No to do dzieła, zachęcam.
Śledzie z selerem.

 
                 Składniki:
  • 500 g solonych filetów śledziowych matjasów
  • 1/2 średniego selera
  • 1 średnie jabłko
  • 1 cebula
                  Sos:
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 12 %
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól perska niebieska - może być zwykła
  • pieprz
  • cukier do smaku

Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie około dwóch godzin.
Potem wyjęłam z wody, osuszyłam i przekroiłam na mniejsze kawałki.
Jeden płat na 4 części.
Selera obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, tak samo jabłko a cebulę pokroiłam w cieniutkie półplasterki.
W pojemniku układałam na przemian, seler, jabłko i cebulę , śledzie i od nowa do wyczerpania składników.
Z majonezu, jogurtu i śmietany, zrobiłam sos, doprawiłam go do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszałam.
Zalałam śledzie sosem, przykryłam pojemnik i włożyłam do lodówki aby dojrzały.
Muszą postać w lodówce choć 24 godziny. 
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Świąteczne kwiaty

8 komentarzy:

  1. O! nowy sposób na śledzia. Nie znałam, z chęcią wypróbuję, bo lubię śledzie na różne sposoby,
    pozdrawiam,
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Marto wypróbuj, będą smakowały na 100 %, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo się cieszę Dorotko, że Ci smakowały:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć uwielbiam śledzie.
    To niestety sos nie dla mnie.
    Nie mogę jeść śmietany, ani majonezu.

    Pozdrawiam :)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast śmietany i majonezu dodaj sam jogurt tylko go mocniej dopraw i będzie pysznie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks