Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 12 grudnia 2015

Śmietanowiec z figami i morską bryzą

Delikatny deser dla wielbicieli fig i ciast na zimno.
Szybki w wykonaniu tylko trochę czasu potrzeba aby się schłodził.
Polecam serdecznie do kawy czy herbaty. 
Śmietanowiec z figami i morską bryzą.
   
           Składniki: ( salaterka 20 cm średnicy )
  • 400 ml śmietany kwaśnej 18 %
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 150 ml wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 figi
  • 1 łyżka suszonych wiśni
  • 1 łyżka suszonych czereśni
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 galaretka pastelowa Blue Ocean
  • 300 ml wrzątku
  • 2 łyżki powideł śliwkowych + 2 łyżki wody do polania deseru
Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 150 ml wrzącej wody, pozostawiłam do wystygnięcia.
Galaretkę pastelową Blue Ocean rozpuściłam w 300 ml wrzącej wody i pozostawiłam do wystygnięcia.
Figi pokroiłam w cząstki.
Śmietanę wymieszałam z cukrem pudrem a potem wlałam tężejącą galaretkę oraz rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatynę, wymieszałam.
Salaterkę wyłożyłam folią spożywczą i wylałam na dno połowę masy śmietankowej.
W masę powciskałam łyżkę wiśni suszonych i cząstki jednej figi oraz po troszku rozmieściłam powidła śliwkowe - 2 łyżki.
Wstawiłam salaterkę do lodówki do stężenia.
Potem na masę śmietankową wylałam połowę niebieskiej galaretki.
Ponownie wstawiłam do lodówki.
Po stężeniu znowu wylałam masę śmietankową i teraz powciskałam w nią cząstki figi, suszone czereśnie i 2 łyżki powideł śliwkowych.
Wstawiłam do lodówki do stężenia.
Na koniec dodałam resztę galaretki i znowu do lodówki aby masa stężała.
Deser powinien stać w lodówce co najmniej 3 - 4 godziny.
Potem wyjęłam salaterkę z lodówki i górą do dołu wyjęłam na talerz, zdjęłam folię i polałam powidłami śliwkowymi wymieszanymi z wodą przegotowaną.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Mój ulubiony zachód słońca

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks