sobota, 5 grudnia 2015

Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą

Mięsożerni czytelnicy wiedzą o co chodzi jeśli podawane jest dobre mięso na stół.
Jest to raj dla podniebienia i kubków smakowych.
Polecam serdecznie wersję moją wraz z ziemniaczkami pieczonymi z dodatkiem mięty, jest aromatycznie i pysznie.
Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą.

   
                Składniki: ( 2 porcje )
  • 2 steki z antrykotu wołowego po 300 g każdy
  • ziele kozieradki
  • pieprz czarny
  • ziemniaki
  • olej do ziemniaków
  • czosnek do ziemniaków
  • liście mięty
  • fasolka szparagowa do podania

Nie napisałam w składnikach ilości ponieważ jest to porcja na 2 osoby a ponieważ każdy zjada inną ilość więc ustalcie to sami ile domownicy zjedzą ziemniaków czy fasolki.
Steki natarłam zielem kozieradki i pieprzem, odstawiłam na 10 minut.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam na cząstki, pokropiłam olejem, oraz dodałam kilka ząbków pokrojonego w plastry czosnku.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekłam 30 - 40 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia dodałam listki mięty wedle upodobania.
Steki smażyłam na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony z każdej strony dwa razy.
Jest to stek dobrze wysmażony.
Podałam mięso z fasolką szparagową i ziemniakami.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś tam ptaki fruwają

2 komentarze

  1. Wygląda pysznie:)))tak się składa że bardzo lubimy mięso:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger