Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 27 grudnia 2015

Zupa grzybowa na zakwasie

Zupa grzybowa u mnie na wigilijnym stole gości na zmianę z barszczem czerwonym.
Tym razem dodałam do niej zakwasu żytniego i efekt był znakomity, popróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie na inna wersję zupy grzybowej, pysznej.
Zupa grzybowa na zakwasie.


                Składniki:
  • 500 g grzybów leśnych mieszanych świeżych lub mrożonych
  • 1,5 litra bulionu grzybowego
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 4 - 5 łyżek świeżego tymianku
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • sól morska
  • pieprz
  • ulubiony makaron - miałam kolanka - świderki

Cebulkę pokroiłam w drobną kosteczkę i podsmażyłam na oleju, dodałam na patelnię oczyszczone grzyby.
Podsmażałam grzyby 5 minut, przełożyłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam 10 minut.
Wlałam do garnka śmietankę oraz rozprowadzony wodą zakwas i chwilę jeszcze gotowałam, dodałam sól, pieprz oraz  listki tymianku.
Makaron ugotowałam al'dente.
Podałam zupę z makaronem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra

4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na zrobienie zupy grzybowej na zakwasie.
    Nigdy nie próbowałam tak ugotować zupy grzybowej.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, będziesz zachwycona.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks