Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 13 stycznia 2016

Gulasz pachnący jałowcem i grzybami

Danie robiłam na Nowy Rok a dziś się chwalę, jest pyszne.
Tak jak w tytule gulasz pachnie lasem, jałowcem i grzybami, polecam gorąco.
Delikatne mięso jelenia to rarytas na stole, przepis z ulotki Biedronki.
Gulasz pachnący jałowcem i grzybami.

     
              Składniki: ( 4 porcje )
  • 400 g mięsa na gulasz z jelenia
  • 50 ml ginu
  • 6 rozgniecionych ziaren jałowca 
  • 2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu
  • 3 utarte ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w gruba kostkę
  • 1 marchew pokrojona w plastry 1 cm
  • 1 pietruszka pokrojona w plastry 1 cm
  • ćwiartka selera pokrojona w kostkę 2 cm
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść grzybów suszonych 
  • garść grzybów świeżych - mrożonych
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Mięso natarłam solą i pieprzem i zamarynowałam w ginie, jałowcu, rozmarynie, czosnku i łyżce oleju.
Mięso odstawiłam na 2 godziny, można na całą noc.
Na patelni rozgrzałam masło i resztę oleju i wylałam na nią całą zawartość miski z mięsem.
Smażyłam jakieś 5 - 7 minut aż mięso ładnie się zrumieniło.
Teraz na patelnię dodałam marchew, cebulę, seler i pietruszkę.
Wymieszałam i oprószyłam mąką, smażyłam jeszcze 2 minuty.
Dodałam pokruszone grzyby oraz grzyby świeże pokrojone na kawałki i zalałam wszystko bulionem.

Dusiłam na małym ogniu 90 minut pod przykryciem.
Mięso musi być miękkie i rozpadać się niemal.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podałam z kaszą pęczak. 
Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Opieńka miodowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks