Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 5 stycznia 2016

Orkiszowy razowiec z suszonymi pomidorami

Chleb aromatyczny, pachnący na drożdżach robi się szybko, pachnie w całym domu i smakuje wybornie.
Każdy chciałby spróbować pajdę takiego chleba, polecam serdecznie. 
Orkiszowy razowiec z suszonymi pomidorami.

 
               Składniki: ( forma 31 x 14 )
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki pszennej graham T 1850
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 - 480 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • garść pomidorów suszonych bez zalewy
Do miski wsypałam mąki, sól, cukier i wymieszałam.
Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Do miski z mąką dodałam olej, posiekane pomidory oraz wlałam wodę z drożdżami.
Wymieszałam wszystkie składniki na jednolite ciasto, dość luźne.
Odstawiłam misę z ciastem pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam wyrośnięte ciasto do formy i ponownie pozostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 35 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Las Julianów

6 komentarzy:

  1. Deve ser muito bom este pão.
    Um abraço e continuação de uma boa semana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już nie raz wypróbowałam twoje przepisy Dorotko.
    Ten na pewno też wypróbuję.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Podróżniczko, podeślij jakieś zdjęcia. A chleb polecam gorąco.

      Usuń
  3. Lubię suszone pomidory i zdecydowanie przedawkuję je w swojej kuchni :) Przepis zainteresował mnie z wiadomych powodów, ale taki domowy chlebek nawet bez pomidorów to świetna sprawa. Sądząc po przepisie nie jest trudny w wykonaniu, a zdjęcia są najlepszą zachętą do jego wypróbowania. Takie pieczywo smakuje każdemu i jest znacznie zdrowsze od tego, co możemy dostać w sklepie. Nie ma żadnych polepszaczy, barwników i spulchniaczy, a z dodatkiem pomidorów musi mieć wyjątkowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałaś tu tak dużo o pyszności i zdrowotności domowego pieczywa że już nic dodać. Dziękuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks