Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 29 stycznia 2016

Sałatka śledziowa górnośląskie Hekele i Kuchnia Regionalnych Smaków

Dostałam zaproszenie do Styczniowej Kuchni Regionalnych Smaków od Renaty [ klik ] i ponieważ uwielbiam regionalne przysmaki, uwielbiam śledzie, sałatkę czem prędzej zrobiłam.
Sałatka jest bardzo smakowita  i pochodzi ze Śląska.
Jedyną moją zmianą jest to że pokroiłam grubiej składniki a w oryginale powinny być drobniutko pokrojone tak aby można było je nawet rozsmarować.
Moja wersja jest bardzo smakowita i polecam gorąco.
Sałatka śledziowa górnośląskie Hekele i Kuchnia Regionalnych Smaków.

       
              Składniki:
  • 3 solone płaty śledziowe 
  • 1 jajo ugotowane na twardo
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
  • kilka gałązek koperku
  • świeżo mielony czarny pieprz

Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na 2 godziny, potem odcedziłam i osuszyłam.
Śledzie pokroiłam w paseczki.
Ogórki pokroiłam w kostkę a cebulkę wraz ze szczypiorem posiekałam, posiekałam także koperek.
Jajo ugotowałam na twardo, obrałam i pokroiłam w kostkę.
Doprawiłam sałatkę obiema musztardami i wymieszałam, doprawiłam do smaku świeżo mielonym pieprzem czarnym, wymieszałam.
Sałatkę wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej, śląskiej.
Razem ze mną sałatkę zrobili:
Codziennik Kuchenny
Gotuj zdrowo! Guten Appetit! 
Kuchennymi drzwiami
Nie-ład mAlutki
Stare gary
Konwalie w kuchni
 "Podróże małe i duże" 
Warzywa na straganie

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką sałatkę.
    Prawdziwa pychotka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja tez się o tym przekonałam.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. chętnie bym zjadła z tym jajeczkiem

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorota, bardzo dziękuję za wspólne pichcenie. Mam nadzieję na ponowne spotkanie w kuchni Regionalnych Smaków.
    pozdrawiam serdecznie
    Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie było bardzo miło i wpraszam się na następne wspólne gotowanie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks