Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 24 stycznia 2016

Sernik paprykowy

Serniki uwielbiam i serniki to mój konik.
Upiekłam ich mnóstwo, zajrzyjcie tutaj [ klik ] ale tego z konfiturą paprykową nie miałam okazji a teraz powiem że jest smakowy, lekko wytrawny ale pyszny. 
Polecam wszystkim smakoszom serników, naprawdę warto go spróbować.
Sernik paprykowy.

         
                     Składniki : ( tortownica 21 cm )
            Konfitura paprykowa:
  • 220 g czerwonej papryki (200 g po oczyszczeniu)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
            Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 mocno czubata łyżka kakao
  • 100 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru trzcinowego
           Masa serowa: 
  • 500 g mielonego białego sera
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru

Najpierw zrobiłam konfiturę paprykową. 
Paprykę obrałam, pokroiłam w kostkę i zmiksowałam, można przekręcić przez maszynkę.
Zmiksowaną paprykę przełożyłam na patelnię, dodałam cukier, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny i smażyłam do momentu aż konfitura zgęstniała.
Odstawiłam do wystudzenia.
Do miski wsypałam mąkę, kakao oraz zimne masło pokrojone w kostkę i posiekałam.
Teraz dodałam proszek do pieczenia, żółtko i cukier i zagniotłam jednolite ciasto.
Ciastem wyłożyłam dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Do miski włożyłam ser, cukier, chili oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i zmiksowałam.
Teraz do masy dodałam całe jaja, kwaśną śmietanę i proszek budyniu czekoladowego, wymieszałam.
Masę serową wylałam na podpieczony spód.
Na wierzchu ułożyłam konfiturę paprykową w trzech kręgach.
Dalej piekłam sernik w temperaturze 150 C przez 70 minut.
Po upieczeniu wystudziłam a potem na noc wstawiłam do lodówki.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Ta fala już była większa

2 komentarze:

  1. Takiego sernika jeszcze nie jadłam.
    Wygląda bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest smakowity i bardzo serdecznie polecam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks