Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 23 stycznia 2016

Shakshouka czyt. szakszuka - jaja w pomidorach

Shakshouka czyt. szakszuka danie kuchni tunezyjskiej które smaży się na patelni z pomidorami, kiełbaskami marquez oraz mięsem a także z jajami.
Szakszuka w dosłownym znaczeniu oznacza bałagan na talerzu.  Zapożyczyły ją również kuchnie marokańska, izraelska i egipska. 
Danie smażyłam w ramach wydarzenia utworzonego przez Gochę [ klik ] 
Szakszukę pierwszy raz jadłam będąc w Tunezji, smak i aromat jest niezapomniany.
Jest prosta w wykonaniu i polecam do zrobienia.
Shakshouka czyt. szkaszuka - jaja w pomidorach.

     
             Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 jaja
  • 1 szalotka
  • 1/2 czerwonej papryki ramiro
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki zielonej papryki ostrej w płatkach
  • pieczywo do podania

Bardzo drobno posiekałam szalotkę, czosnek i paprykę.
Na patelnię wlałam oliwę i na zimną wsypałam nasiona kminu i kolendry, podgrzewając doprowadziłam do momentu aż zaczęły podskakiwać na patelni.
Potem włożyłam na patelnię posiekane szalotkę, czosnek i paprykę.
Smażyłam 3 minuty i dodałam pomidory z puszki.
Smażyłam całość do momentu aż pomidory się rozpadły a sos zgęstniał.
Doprawiłam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz cukrem i płatkami zielonej papryki.
Dodałam połowę posiekanej pietruszki i chwilę jeszcze smażyłam.
Teraz w masie na patelni zrobiłam gniazdka i do każdego wbiłam jajo, posoliłam każde i posypałam świeżo zmielonym pieprzem i pod przykryciem dusiłam jeszcze 2 minuty aż białko się ścięło a żółtko było jeszcze półpłynne.
Posypałam resztą posiekanej natki pietruszki.
Podałam z pieczywem.

Smacznego.
Przepis kuchni tunezyjskiej.
Razem ze mną szakszukę smażyli i zajadali:
Insulina - Fanpage FB  
Misiek - zdjęcie z FB 
Iza - Smaczna Pyza 
Wiosenka -  Eksplozja Smaku 
Małgosia - Smaki Alzacji
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Monika - Z chaty na końcu wsi 
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Magda - Kulinarna piniata
Laura - Cafe Babilon
Anna - Teatr gotowania
Monika - Niezapomniane smaki
"Podróże małe i duże"
Port El Kantaoui - Tunezja

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Robiłam ją już w różnych wersjach - z dodatkiem resztek mięsa, wrzucam też rybę. Najlepsze jednak zawsze jest ta klasyczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, klasyczna naj ale te nasze wariacje tez pyszne.

      Usuń
  2. ja nie wiem jak Wy to robicie, że macie taką delikatną tą szakszukę ..u mnie cienizna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam opowiadasz, Twoja wygląda super. Najważniejsze że smakowały obłędnie. Dzięki Gocha.

      Usuń
  3. dziękuję za wspólne, smakowite śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Iza, dzięki za wspólne śniadanko :-). Było pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko chyba pomyliłaś blogi? ale i mnie było miło.

      Usuń
  5. Dziękuję za pierwsze wspólne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze ale nie ostatnie, spotkamy się znowu niebawem.

      Usuń
  6. Dorotko, miło było znowu zjeść "wspólnie" śniadanie :) Do następnego razu !

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspólną zabawę w odkrywanie szakszuki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za wspólne orientalne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks