Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Śledzie w stylu śródziemnomorskim

Ja jestem śledziarą, Przemek nie przepada za śledzikami chyba że są to rolmopsy czy śledzie marynowane.
I dlatego ja robię sobie niewielkie ilości aby popróbować smaków wszelakich w różnych wariacjach śledziowych.
Tym razem trafiło na śledzie w stylu śródziemnomorskim, są bardzo aromatyczne i powiem Wam że kumin to jest super połączenie ze śledziami.
Popróbujcie, karnawał sprzyja robieniu drobnych zakąsek.
Śledzie w stylu śródziemnomorskim.


                Składniki:
  • 4 - 5 płatów śledziowych
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki oliwek zielonych
  • ok. 1 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kuminu ( cuminu, kminu rzymskiego ) w ziarnach
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam około 2 godzin.
Potem je odcedziłam i osuszyłam.
Pokroiłam na mniejsze kawałki.
W misce wymieszałam oliwę z kuminem w ziarenkach, pieprzem czarnym do smaku, dodałam pokrojone na połówki oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Na koniec dodałam kawałki śledzi i wszystko razem wymieszałam.
Przełożyłam śledzie do słoika i wstawiłam na 2 dni do lodówki aby się przegryzły.
Smacznego.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże" 

2 komentarze:

  1. Oj tak śledziki na karnawał i ostatki fajna rzecz:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks