Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 8 stycznia 2016

Szarlotka owsiana fit

Szarlotka z 4 składników bez mąki, cukru i tłuszczu, powiecie niemożliwe ale tak jest.
Spróbujcie koniecznie sami a potwierdzą się moje zapewnienia.
Ciasto jest wilgotne, delikatne i znika dość szybko.
Szarlotka owsiana fit.

       
              Składniki: ( tortownica 22 cm )
  • 300 g płatków owsianych górskich
  • 2 jaja
  • 500 g jabłek - miałam szarą renetę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Płatki owsiane zalałam wrzącą wodą 1cm nad ich powierzchnię.
Odstawiłam na 15 - 20 minut aż wchłonęły wodę i zaczęły tworzyć papkę.
Jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę.
Do rozmoczonych płatków dodałam ksylitol, łyżeczkę cynamonu, jaja oraz pokrojone jabłka.
Wymieszałam wszystko dokładnie.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na nią masę owsiano - jabłkową, wyrównałam wierzch ciasta.
Piekłam szarlotkę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Wierzch ciasta powinien się ładnie zrumienić.
Po upieczeniu posypałam ciasto cukrem pudrem trzcinowym.

Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Letnie klimaty zimową porą

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, proponuję wypróbować.

      Usuń
  2. Ciekawy przepis.
    Na pewno go wypróbuję.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ratunku! Ciasto się piecze ponad godzinę, a dalej ciapa na dole! :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy komuś wyszło to ciasto? Piekłam ponad dwie godziny :( i ciasto do wyrzucenia, bo spod dalej ciapa a góra spieczona :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło, wyszło i nie tylko mnie. Może za dużo wody do płatków wlałaś? może jabłka za bardzo wilgotne? nie wiem, piekłam już nie raz i zawsze mi wychodziło, znajomi też.
      Dwie godziny to chyba skwarek Ci wyszedł? Nie poddawaj się i upiecz zgodnie z przepisem.

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy przepis jednak brakuje mi tylko kalorycznosci w 100 g ,to tak dla tych,którzy są na diecie i liczą kalorie..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiem dość przewrotnie.
      Dla mnie liczenie kalorii jest bez sensu, nigdy w życiu ich nie liczyłam i nie dlatego że jestem szczupła ale dlatego że preferuje zdrowy styl życia i odżywiania i taka dieta i styl życia utrzymają Twoje ciało w znakomitej formie. Natomiast kalorie dla mnie są ale nie liczę ich nigdy stąd nie ma ich także na moim blogu. Ale pomyślę o takich jak Ty aby mogli sobie czasami coś niecoś policzyć. Pozdrawiam Fajnie by było się także przedstawić.

      Usuń
  6. Również mam problem z tym, że góra spieczona a dół ciapka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co powiedzieć Martyno bo moja szarlotka wyszła znakomita, innych wypiekających również. Może piekarnik Twój nie grzeje równo i trzeba włączyć dolna grzałkę a górną wyłączyć albo nakryć blachę folia aluminiową?

      Usuń
    2. A jakie płatki górskie czy błyskawiczne?

      Usuń
    3. Płatki górskie czy błyskawiczne?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks