Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 12 stycznia 2016

Włoska zupa kremowa

Ponieważ uwielbiam kuchnię włoską przygotowanie tej zupy musiało w końcu dojść do skutku a szkoda że tak późno bo zupa jest idealna.
Kremowa i delikatna w smaku z ulubionym ugotowanym al'dente brokułem, bardzo pożywna.
Niebo na talerzu, polecam.
Włoska zupa kremowa.

   
                Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka - może być warzywny
  • 2 szklanki śmietanki 30 %
  • 40 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 mały brokuł
  • 2 nieduże cukinie
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • sól morska
  • pieprz

W garnku rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przesmażyłam ją mieszając około minuty.
Zestawiłam garnek z ognia, dolałam mleko, bulion i śmietankę i dokładnie wymieszałam.
Postawiłam garnek ponownie na gazie i mieszając doprowadziłam do wrzenia a potem gotowałam jakieś 10 - 15 minut aż zupa zgęstniała i stała się kremowa.
Doprawiłam zupę solą i pieprzem.
Dodałam do zupy starty parmezan, pokrojoną  w półplasterki cukinię wraz ze skórką oraz podzielony na różyczki brokuł.
Gotowałam jeszcze 10 minut aby warzywa były miękkie ale chrupiące.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże" 
Z falami Bałtyku

6 komentarzy:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks