Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 19 lutego 2016

Chleb orkiszowy z prażoną cebulką na zakwasie

Bochenek świeżutkiego chleba w domu to radość.
Posmarować masłem jeszcze cieplutką pajdę chleba to marzenie niejednego smakosza.
Teraz i dla Was jest to możliwe.
Wystarczy wrzucić do miski kilka składników, wymieszać, trochę poczekać, upiec i można zajadać.
No to co? zaczynamy wypiekanie?
Chleb orkiszowy z prażoną cebulką na zakwasie.

   
                    Składniki: ( forma 31 x 14 )
             Zaczyn:
  • 1/2 szklanki czynnego zakwasu pszennego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej graham T 1850
  • 1/4 szklanki mąki pszennej T 750
  • 1/2 szklanki wody
             Chleb właściwy:
  • 600 g mąki orkiszowej razowej
  • 50 g mąki pszennej graham T 1850
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka prażonej cebulki
  • 550 ml wody
  • 2 łyżki zielonego jęczmienia w proszku
  • cały zaczyn
  • 2 łyżki pestek słonecznika do posypania

Składniki zaczynu umieściłam w misce, wymieszałam i pozostawiłam przykryte folią spożywczą na 11 - 12 godzin.
Po tym czasie wszystkie składniki na chleb umieściłam w misce, dobrze wymieszałam.
Ciasto jest dość luźne.
Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, ciasto chlebowe włożyłam do foremki.
Foremkę pozostawiłam na blacie kuchennym włożoną do dużej torby foliowej do wyrośnięcia na całą noc.
Rano nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół i posypałam chleb słonecznikiem, piekłam chleb przez 40 minut.
Przy wsuwaniu chleba do piekarnika spryskałam wierzch chleba wodą.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zimowe grzyby

4 komentarze:

  1. Pani Doroto,
    zaciekawił mnie zielony jęczmień w przepisie. Skąd taki pomysł? Co ten jęczmień ma dać chlebowi? Pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałkotku użyłam jęczmienia zielonego ze względu na jego działanie pro zdrowotne. Nie jest to proszek smaczny i dlatego przemycam go w chlebie czy w pastach.
      Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwgrzybiczo i całe mnóstwo właściwości zdrowotnych. Więcej poczytaj tutaj http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/suplementy/zielony-jeczmien-wlasciwosci-i-zastosowanie-czy-zielony-jeczmien-pomag_42393.html

      Usuń
  2. Sprytne! Dziękuję za wyjaśnienie. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks