Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 8 lutego 2016

Chleb piwno - cebulowy

Kolejny miesiąc za nami i kolejne wyzwanie przed nami.
Jeśli tak zaczynam to oczywiście chodzi o wspólne pieczenie chleba i Piekarnię Amber [ klik ]
Jeśli chcielibyście dowiedzieć się ile pysznych chlebów przez te lata piekłam z Amber to utworzyłam nową etykietę w bocznej szpalcie Piekarnia Amber.
Teraz co pieczemy? pieczemy chleb piwno - cebulowy z książki Piotra Kucharskiego " Chleb domowa piekarnia".
Propozycję wypieku wybrała dla nas Beata z blogu z Stare gary [ klik ]
Ja tylko napiszę że wystarczy dobrze sobie zaplanować pieczenie a chleb nie sprawia żadnych kłopotów.
Ja rano nastawiłam zaczyn, na wieczór zrobiłam chleb i zostawiłam na noc na pierwsze wyrastanie a rano przełożyłam ciasto do foremki i jeszcze pozwoliłam mu rosnąć.
Chleb jest pyszny, pachnący cebulką i puchaty ale elastyczny.
Pieczemy Kochani, pieczemy a jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam do comiesięcznego wypiekania z Amber.
Chleb piwno - cebulowy.


                     Składniki: 2 bochenki
              Zaczyn: ( robiłam go rano )
  • 200 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 180 g wody
  • 60 g czynnego zakwasu żytniego
             Ciasto właściwe: ( robiłam je wieczorem )
  • 800 g mąki żytniej T 720
  • 650 ml piwa pszenicznego
  • 350 g zaczynu jw.
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju do smażenia cebuli

Dzień przed pieczeniem rano wyjęłam zakwas z lodówki na 2 godziny aby się ocieplił.
Potem do miski wsypałam mąkę razową, dodałam zakwas i wodę i wymieszałam.
Miskę przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 8 - 12 godzin.
U mnie trwało to 10 godzin, zaczyn jest gotowy gdy da się wyczuć jego lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą strukturę i jest napowietrzone.
Cebulę pokroiłam w ćwierć plasterki i podsmażyłam na oleju aż zmiękła,wystudziłam.
Na wieczór odważyłam do dużej miski zaczyn, dodałam mąkę, sól, piwo i cebulę i wymieszałam tyle aby składniki się dobrze połączyły.
Ponownie przykryłam miskę folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym do pierwszego wyrastania na 8 - 12 godzin.
Rano wysmarowałam foremki - 26 x 12 - masłem i wysypałam mąką.
Przełożyłam ciasto do foremek i wyrównałam łyżką maczaną w wodzie wierzch chleba.
Przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 3 - 4 godziny.
Mój chlebek urósł już po 2 godzinach ale to zależy od temperatury otoczenia i mocy zakwasu.
Poczekajcie aż wyrośnie - podwoi swoją objętość i wyrośnie do wysokości foremki.
Piekarnik nagrzałam do 220 C z opcją grzania góra/dół i jak chleb wyrósł, nacięłam go, spryskałam wnętrze piekarnika wodą i piekłam chleb 45 - 50 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z foremek i studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis Piotr Kucharski
Razem ze mną piwno - cebulowy chleb wypiekali :
Apetyt na smaka
Bochen chleba  
Codziennik kuchenny  
Dom z mozaikami
Gotuj zdrowo! Guten Apetit!  
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity 
Leśny Zakątek
Moje male czarowanie
nie-ład mAlutki  
Notatki kulinarne  
Ogrody Babilonu
Para w kuchni  
Polska zupa  
Smakowity chleb  
Stare gary  
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
"Podróże małe i duże"
Wisła - Kazimierz Dolny

30 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda!
    I ta cebulka, przesmaczne, prawda?
    Dziękuję Dorota za Twoje towarzystwo w lutowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko mogę to zawsze biorę udział Aniu, dziękuję za Twoja Piekarnię.

      Usuń
  2. Ile to jezcze znasz przepisów na chleb:))))wygląda przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dużo, Reniu dużo a dużo jeszcze sama wymyślę więc pomysłów wystarczy na dłuuuuuugo.

      Usuń
  3. Zmakomicie upieczony!
    Dziękuję i do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity wypiek. Może kiedyś nadrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo puchaty i kolorowy chlebuś! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci się upiekł, wygląda bardzo apetycznie. Dzięki za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję, fajnie razem się piekło jak co miesiąc.

      Usuń
  7. Pieczemy, pieczemy, bo chleb pyszny!
    Dziękuję za wspólne chwile w lutym.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I do następnych pięknych i pachnących chlebem. Dzięki Madziu.

      Usuń
  8. Niedawno też zakupiłam książkę Piotra Kucharskiego i jeszcze nigdy nie byłam tak bardzo zadowolona z zakupu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ejszetka no to wypiekamy. Ja książki nie mam ale może podrzucisz jakiś fajny przepis?

      Usuń
  9. Muszę sprawdzić kiedy dołączyłam do Piekarni i ile chlebów upiekłam. Lutowa piekarnia jak widzę bardzo udana. Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo udana i 20 chlebów wspólnie upieczonych. Dziękuję Agnieszko za fajna zabawę.

      Usuń
  10. Ładnie wygląda :o)dziękuję za odwiedziny na blogu. Pozdrawiam Ala z Podhala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu i mnie było miło razem wypiekać te smakowite bochenki.

      Usuń
  11. Piękny i smakowity chleb. Pysznie się razem piekło w Lutowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz rację, jak dobrze zaplanujemy czas, to chleb jest mało kłopotliwy. Ładnie Ci się upiekł, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beato, wszytko jest kwestią dobrej organizacji. Pozdrawiam.

      Usuń
  13. Smakowity miękisz z wyraźnym akcentem cebuli. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam zapach cebuli w chlebie, dzięki Gucio.

      Usuń
  14. Wygląda bardzo smakowicie :). Domowe pieczywo jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks