środa, 24 lutego 2016

Chleb wiejski z płatkami pomidorów

Zapraszam serdecznie na pyszny i aromatyczny bochen chleba.
Chleb jest szybki w wykonaniu i bardzo łatwy do zrobienia.
Ja dodałam tutaj czipsy pomidorowe ale równie dobrze można dodać suszone pomidory takie bez zalewy.
Zachęcam do pieczenia.
Chleb wiejski z płatkami pomidorów.

 
             Składniki:
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 300 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • ok. 3/4 szklanki płatków, czipsów pomidorowych

Drożdże wymieszałam z wodą, potem dodałam cukier i 2 łyżki mąki i wymieszałam.
Rozczyn przykryłam i pozostawiłam na 15 minut w ciepłym miejscu.
Po 15 minutach jak rozczyn zacznie pracować wsypałam mąkę do misy robota, dodałam sól, masło i wyrośnięty zaczyn oraz jaja i zarobiłam ciasto.
Wyrabiałam ciasto przez 15 minut aż było gładkie i elastyczne.
Ciasto wyjęłam na blat i rozpłaszczyłam, na środku posypałam pestkami słonecznika i płatkami pomidorów i wrobiłam wszytko w ciasto.
Z ciasta uformowałam okrągły bochenek, nacięłam go na krzyż i umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiłam bochen w ciepłym miejscu na 30 minut.
Po tym czasie piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Chleb ostukany pod spodem wydaje głuchy dźwięk.
Studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże" 
Trawka

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger