Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 4 lutego 2016

Faworki na piwie

Tłusty Czwartek czyli rozpusta bo albo pączki albo chrusty, tak zawsze mawiała moja babcia.
No więc zapraszam dzisiaj na faworki, leciutkie i pachnące chmielem.
Szybkie w wykonaniu i szybko znikają.
Faworki na piwie.
   
                    Składniki:
  • 6 żółtek
  • piwa tyle ile wynosi pojemność żółtek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 200 - 250 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Najpierw zmierzyłam miarką objętość 6 moich żółtek i u mnie było to 110 ml.
Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę, potem dodałam piwo - ja 110 ml i mąkę, najpierw 200 g i zarobiłam ciasto.
Potem podsypywałam mąką ciasto tak aby w rezultacie powstało miękkie i elastyczne ciasto.
Potem rozwałkowałam ciasto bardzo cienko i pokroiłam radełkiem na paski a potem na faworki.
W każdym faworku zrobiłam nacięcie i przewlekłam jeden koniec przez drugi.
Smażyłam faworki na rozgrzanym oleju.
Potem osuszyłam faworki na ręczniku papierowym i jak całkowicie ostygły posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kazimierz Dolny

2 komentarze:

  1. Mmm faworki - pycha! Fajny przepis i wydaje się być łatwy, na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks