poniedziałek, 15 lutego 2016

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Bardzo zdrowe, ja uwielbiam kasze wszelakie więc i te kotlety smakowały mi wybornie.
Jednak jak ktoś kaszy nie lubi też powinien ich spróbować bo są wyborne, zapraszam i polecam.
Kotlety z kaszy jęczmiennej.


                 Składniki:
  • 300 g kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • sól morska
  • jajo do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane do smażenia

Kaszę wsypałam do miski, zalałam wrząca wodą i gotowałam do miękkości.
Następnie do ugotowanej i ciepłej kaszy dodałam masło i utarłam kaszę aż była lśniąca.
Cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle, wymieszałam z posiekaną zieleniną, drobno posiekanym czosnkiem i dodałam do wystudzonej kaszy.
Teraz wsypałam bułkę tartą, dodałam jajo, doprawiłam solą i pieprzem i dobrze masę wyrobiłam. 
Najlepiej robić to rękoma.
Z wyrobionej masy formowałam kotleciki, panierowałam je w jajku i bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
Podałam kotlety z surówką z kiszonej kapusty czerwonej.
Polecam serdecznie.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dzwoneczek

10 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger