Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 27 lutego 2016

Krem kalafiorowy z orzechami

Dobrych zup nigdy za dużo a zup kremów które uwielbiam nigdy dość.
Lubicie takie zupy kremy?
Trochę warzyw, ulubionych, trochę przypraw i pożywna zupa na talerzu, zachęcam do gotowania.
Polecam serdecznie bo warto ją ugotować.
Krem kalafiorowy z orzechami.


                   Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 1 cebula
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • 450 ml mleka
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka gałązek koperku
  • słodka papryka w proszku
  • sól morska
  • pieprz

Kalafiora podzieliłam na różyczki.
Cebulę obrałam i pokroiłam w małą kostkę.
Do garnka włożyłam różyczki kalafiora oraz cebulę, zalałam je bulionem i gotowałam 20 minut.
Mleko zmiksowałam z orzechami, kilka odłożyłam do dekoracji.
Mleko orzechowe wlałam do garnka z kalafiorem, gotowałam jeszcze 10 minut.
Teraz wszystko razem zmiksowałam na gładki krem.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. 
Już na talerzu udekorowałam połówkami orzechów włoskich, posiekanym koperkiem lub kolendrą oraz posypałam papryką czerwoną w proszku.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże" 
Na straganie w dzień targowy....

4 komentarze:

  1. Świetny przepis i pomysł, bo faktycznie surowy kalafior ma lekko orzechowy posmak, więc czemu by nie pójść tym tropem przy gotowanym. Super !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma wyborny smak i aromat, polecam wypróbować.

      Usuń
  2. Zaskoczyłaś mnie dodatkiem orzechów, muszę takie połączenie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks