poniedziałek, 22 lutego 2016

Makaron z sepią w sosie serowym z przegrzabkami

Danie szybkie i wykwintne.
Makaron z sepią jest bardzo widowiskowym makaronem  i polecam go do dań wszelakich.
Przegrzebki - muszle św. Jakuba to prostota i  wykwintność zarazem, polecam serdecznie.
Makaron z sepią w sosie serowym  z przegrzebkami.

 
               Składniki:
  • 250 g przegrzebków - miałam mrożone
  • sól czarna cypryjska
  • pieprz czarny
  • oliwa
  • 250 g makaronu tagliatelle z sepią 
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka startego sera typu gouda
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól niebieska perska
  • pieprz ziołowy
  • do posypania kilka łyżek startego queso iberico
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i zasmażyłam na nim mąkę.
Rozprowadziłam zasmażkę bulionem cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki.
Teraz wsypałam na patelnię starty ser i mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia sera.
Doprawiłam do smaku solą perską i białym pieprzem a także gałką muszkatołową.
Makaron ugotowałam al'dente i włożyłam na patelnię do sosu, wymieszałam.
Jeśli potrawa jest za gęsta dodać wystarczy wody z gotowania makaronu.
Na drugą patelnię wlałam łyżkę oliwy.
Przegrzebki rozmroziłam i osuszyłam, oprószyłam je solą czarną i pieprzem i smażyłam je po 3 minuty z jednej strony aż się zrumieniły.
Podałam makaron na talerzu z przegrzebkami a na wierzch posypałam serem iberico.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wisła

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger