Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 6 marca 2016

Babka bananowo - kakaowa

Ciasto na niedzielę, nasz cotygodniowy cykl wypieków z dziewczynami na FB, zapraszam chętnych do wspólnej zabawy.
Tym razem Bożena namówiła mnie na babkę.
Niedługo Wielkanoc i bab będzie mnóstwo więc najpierw powiedziałam nie a potem jak znalazłam tą pyszną pełnoziarnistą babę to upiekłam ją i zajadałam ze smakiem.
Na Wielkanoc upiekę jeszcze inną.
Babka mocno czekoladowa, z pyszną polewą, pulchna w środku i bardzo smakowita, polecam.
Babka bananowo - kakaowa.



                 Składniki: ( forma z kominem 2 l )
  • 220 g mąki pszennej T 650
  • 120 g mąki pszennej graham
  • 70 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 150 g cukru pudru trzcinowego
  • 2 duże jaja
  • 2 przejrzałe banany, takie brązowe
  • 125 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml kefiru
  • 155 ml oleju 
               Polewa:
  • 150 g cukru pudru trzcinowego
  • 2 - 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao

Do jednej miski wsypałam obie mąki, dodałam sodę i proszek do pieczenia, kakao i cukier trzcinowy, dobrze wymieszałam.
Do drugiej miski włożyłam banany i rozgniotłam je widelcem, dodałam jaja, jogurt, kefir oraz olej i przy pomocy trzepaczki roztarłam na jednolitą masę.
Do miski ze składnikami suchymi dodałam składniki mokre i wymieszałam widelcem tak aby składniki dobrze się połączyły.
Formę do babki - ja miałam silikonową - natłuściłam olejem i wlałam do niej masę kakaowo - bananową.
Piekłam babę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut, sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Patyczek po wyjęciu ma być suchy.
Przez 5 minut pozwoliłam babie przestygnąć, po czym wyjęłam ją z formy i godzinę studziłam na kratce.
Do miski wsypałam cukier puder, dodałam kakao, wymieszałam i teraz po łyżce dodawałam mleko mieszając do odpowiedniej konsystencji. 
Polałam polewą ostudzoną babkę.

Smacznego.
Źródło.
Baby i babeczki na blogach:
Asia - Sama słodycz i szczypta chili...
Paulina - Smaczne przepisy
Joanna - Może coś zjemy
Joasia - Różowa kuchnia
Dorota - Esmeralda ze smakiem
Asia - Grunt to przepis
Małgorzata - Kuchnia i podróże
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Anna - Cafe Amaretto
Magda - Z miłości do słodkości
Asia - Sama słodycz i szczypta chili...
Iwona - Gotowanie...to proste!
Iwona - Izioni pyszne smaki
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
"Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne

26 komentarzy:

  1. Tyle czekoladowej dobroci w środku i na zewnątrz - pyszności! Dobry pomysł na dodanie mąki graham - trochę zdrowiej :) Dzięki Dorotko za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę ale trzeba pomyśleć o ruszaniu się bo cieplej na dworze. Dziękuję.

      Usuń
  2. Dorotko wspaniała babka, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna babka, puszysta i taka wilgotna. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyszła! :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bananowe wypieki. Baba piękna i okazała.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była smakowita, ale za szybko zniknęła, dziękuję.

      Usuń
  6. Idealne połączenie tylko kawki brak - dziękuje za wspólne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda baaaardzo apetycznie;) A z bananem musi smakować naprawdę pysznie;) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki bananowi jest wilgotna i mega pyszna.

      Usuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie :) Dziękuje za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No Dorotko..kusisz taką pyszną babką..fajnie ze udało się i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez cieszę się że mogłam wyczarować taka babę, dzięki Bożenko.

      Usuń
  10. Pysznie wygląda😊 ja tam babki lubię, więc dla mnie taka babeczka to rewelacja mój mąż twierdzi, że zawsze robię za małe babki i mam kupić sobie większą formę😊 Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie i do następnego 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez mam na swoim koncie niezłą ilość babek, super są. A formy to mam chyba ze cztery albo pięć, warto mieć rózne.. Dziękuję Iwonko.

      Usuń
  11. Wow ale cudna Babka :) wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudna baba, wygląda nieziemsko i jestem pewna ze identycznie smakuje;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje obłędnie i jest zdrowszą wersją, polecam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks