Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 10 marca 2016

Chleb na dwóch zaczynach pszenno - żytni

Kolejna wariacja chleba z bloga Tatter.
Chleb jest puszysty, ma miękki miękisz i jest przepyszny.
Zachęcam do pieczenia, nie jest ani za trudno ani za łatwo tak w sam raz.
Skuście się w końcu na swój chlebek, warto.
Chleb na dwóch zaczynach pszenno - żytni.

    
              Składniki:
         Zaczyn zakwasowy:
  • 26 g czynnego zakwasu żytniego
  • 260 g wody
  • 260 g mąki żytniej T 720
        Zaczyn drożdżowy:
  • 135 g mąki pszennej T 650
  • 135 g wody
  • 1,5 g świeżych drożdży
         Chleb właściwy:
  • 320 g mąki żytniej T 720
  • 13 g soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • zaczyn zakwasowy
  • zaczyn drożdżowy

W jednej misce umieściłam składniki na zaczyn zakwasowy, wymieszałam, przykryłam folią spożywczą i zostawiłam na 18 - 20 godzin w temperaturze pokojowej.
W drugiej misce umieściłam składniki na zaczyn drożdżowy, wymieszałam, przykryłam folią spożywczą i zostawiłam na 18 - 20 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia wszystkie składniki na chleb włożyłam do miski włącznie z zaczynami i mieszałam do połączenia składników, potem wyrabiałam 5 minut.
Pozostawiłam ciasto na blacie, nakryłam miską i pozostawiłam do wstępnego wyrastania na 30 minut.
Potem zagniotłam ciasto ponownie, uformowałam podłużny bochenek.
Koszyk rozrostowy wysypałam mąką i włożyłam do niego bochenek złączeniem do góry, przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół z kamieniem do pieczenia chleba.
Jak chleb wyrósł przełożyłam go na gorący kamień złączeniem do dołu i ponacinałam nożem.
Piekłam chleb przez 15 minut w 250 C a potem zmniejszyłam temperaturę do 180 C i piekłam jeszcze 40 minut.
Dobrze upieczony chleb ostukany pod spodem wydaje głuchy odgłos.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis według pomysłu Tatter.
"Podróże małe i duże"
Wisła - Kazimierz Dolny

8 komentarzy:

  1. Świetny chlebuś! Uwielbiam domowe pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to prawda, domowe nie ma sobie równych, polecam.

      Usuń
  2. Nadal jestem początkująca w kwestii pieczenia chlebów i chyba chleb na aż dwóch zaczynach trochę mnie przeraża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinien Cię przerażać Aneto bo może i tak dumnie brzmi ale w wykonaniu jest prosty, polecam.

      Usuń
  3. Bardzo ładnie wygląda, jak z piekarni, na pewno smakuje wspaniale, jeszcze nie piekłam chleba z zakwasem ale muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super wyzwanie, własny chleb czy to na zakwasie czy na drożdżach, radze spróbować upiec i ten na zakwasie, ma niepowtarzalny smak.

      Usuń
  4. Super chlebuś. Poproszę kromeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks